På lördag, 14.00, får man se tavlan av Herman af Sillén. Under överlämningen som är startskottet för jubileumsfirandet på Marinmuseum i Karlskrona.

I år firar Marinmuseum 20 år på Stumholmen. Nu på lördag överlämnar Marinmusei vänner sin födelsedagspresent till Marinmuseum. 

Marinmuseum har nu funnits i Karlskrona på Stumholmen i 20 år. Den nuvarande museibyggnaden invigdes 1997 av kung Carl XVI Gustaf. Föreningen Marinmusei vänner kommer att överlämna sin födelsedagspresent till Marinmuseum denna dag.

Överlämningen av tavlan blir inledningen på ett år kantat av olika jubileumsarrangemang. Jubileumsåret 2017 inleds formellt med att Marinmusei vänner överlämnar en tavla av Herman af Sillén till Marinmuseum.

Under året har Marinmuseum bokat in diverse arrangemang. Först ut blir Marinens musikkår som håller två konserter för barn redan nu på söndag, 19 februari. Föreläsningar, först ut (22 februari) Thomas Kaiserfeld, professor i idé- och lärdomshistoria Lunds universitet, som berättar om Modellkammarens ideologi. Fler föreläsningar följer. Sen kommer arkitekters berättelser om Marinmuseums byggnad, guidade turer runt Stumholmen med världsarvsguide och fler konserter. Vid ett flertal tillfällen får besökarna möjlighet att medverka på temavisningar med museets egna experter. Datum för dessa aktiviteter kommer att finnas här på Marinmuseums hemsida. 

 

Fakta om Herman af Silléns tavla Karlskrona redd:

Oljemålning ”Karlskrona redd” av Herman af Sillén 1894. Målningen föreställer ett antal seglande skeppsbåtar (barkar) samt ångfregatten Vanadis i inloppet till Karlskrona. Vanadis byggdes på Örlogsvarvet i Karlskrona och sjösattes 1862. 1894, då målningen är gjord, användes fartyget som ett logementsfartyg. I bakgrunden syns stadens byggnader: från varvet till vänster med Skeppsgossekasernen och till Stumholmen och Kungshall till höger. Herman af Sillén (1857-1908) är en av de mest uppskattade marinmålarna i Sverige. Han var själv sjöofficer och deltog i många långseglingar. Han utförde livliga målningar av många av svenska flottans fartyg, inte sällan i hårt väder. Målningen har tillhört en byggmästarfamilj i Stockholm.

 

Varmt välkommen att delta då jubileumsåret inleds!