Föreläsning

Höstens föreläsningar bjuder på en mängd marina djupdyk! Vi varvar kvällar med lunchföreläsningar. Se här vad som tilltalar dig mest!

Föreläsningsprogram, hösten 2019

I datumordning. Observera att det är både kvällsföreläsningar (ca 60 min) och lunchföreläsningar (ca 25-30 min).

 

25 september  17:30      

Min far var matros på en polsk ubåt

”17 september 1939 siktas den polska u-båten SEP av utkiken vid Landsort. Där börjar min historia om min far som var en ung matros ombord. Efter 44 tyska sjunkbomber var u-båten skadad och sökte nödhamn i Sverige. 1940 hamnar min far i ett interneringsläger i Mariefredsviken i Mälaren. 1942 gifter han sig med min mor Marianne Johansson”.

Håkan Pieniowski, som är en prisbelönt dokumentärfilmare, berättar en personlig historia om sin far Zdzislaw Pieniowski som stannade i Sverige och är begravd på Mariefreds kyrkogård tillsammans med flera av sina u-båtskamrater.

Efter föreläsningen kommer utställningsproducent Carina Karonen att visa den nya utställningen om de internerade polska ubåtarna, som öppnar på Marinmuseum den 17 september i år.

 

2 oktober  17:30    

Örlogsflottans uppbyggnad under Vasatid

När Gustav Vasa kom till makten 1523 var Sverige en bakgård i norra Europa. Drygt hundra år senare var Sverige en stormakt. I centrum för utvecklingen stod örlogsflottan. Berättelsen om uppbyggnaden handlar om viljestarka kungar, skickliga skeppsbyggmästare, sjöslag och knappa resurser.

Dan Johansson, Doktorand vid Historiska institutionen på Stockholms universitet besöker Marinmuseum och berättar för oss om örlogsflottans uppbyggnad.

 

16 oktober   12:30       

Ren skärgård

Stadsvärdarna i Karlskrona är djupt engagerade i uppgiften att bidra till ett vackrare Karlskrona. Varje år städar de Mjölnareholmen och Ljungskär.

Vi vill ju alla ha en ren och fin stad och likaså skärgård och på landsbygd.

Carl-Axel Ottosson berättar om hur projektet Stadsvärdar gett nya bekantskaper. Engagemanget har vuxit sig vidare med städaktionen Sköna Karlskrona – Ren Kärlek.

 

30 oktober   12:30   

Vrak och andra fynd

Marinarkeologen Jim Hansson föreläser om häftiga skeppsvrak och andra fynd han gjort under sina dykningar. Hur är det att jobba i en undervattensvärld de flesta av oss aldrig får se?

 

6 november   12:30     

Epidemiernas Karlskrona

Karlskrona har genom århundraden drabbats av flera svåra epidemier, vilket resulterat i död, massgravar och akut krishantering. Hur har förödande farsoter som pest, kolera och återfallsfeber präglat staden? På vilka sätt skiljde sig sjukvården för fattiga och rika, civila och militärer?

Matilda Skoglöw är statsvetare och journalist och driver sedan 2017 Stadsvandringar Karlskrona. Hon arrangerar guidade turer på Trossö med målet att uppmärksamma delar av stadens historia som antingen gömts eller glömts bort. Nytt för i år är ”Epidemiernas Karlskrona” - en stadsvandring i farsoternas och läkekonstens spår.

 

13 nov      17:30                

Krigspropaganda i stormaktstidens Sverige

Under 1600-talet expanderade Sverige och blev en stormakt. Men priset var högt. En halv miljon svenska soldater betalade med sina liv. För att få människor att ställa upp på krigen använde sig statsmakten av avancerad propaganda. De styrande kunde nå nästan alla människor i samhället med sin information, men det innebar inte att man informerade om allt. Segrarna blev till stora nyheter, men nederlagen förtegs.  

Anna Maria Forssberg, forskare, berättar för oss om krigspropaganda i stormaktens Sverige.

 

20 nov   17:30     

Uppfinnaren Maria Christina Bruhn och andra skickliga tapetmakerskor

Maria Christina Bruhn är idag mest känd för sin uppfinning inom artilleriteknik. Men hennes verksamhet som tapetmakerska under 1700-talets mitt var minst lika imponerande. Om detta och andra samtida tapetmakerskors liv och verksamhet berättar historikern Mia Skott om i detta föredrag. Det baseras på avhandlingen Tapetmakerskorna i 1700-talets Stockholm (Stockholmia - forskning och förlag).

 

 

Alla föreläsningar sker i Hörsalen på Marinmuseum, om inget annat anges.

Fri entré. Ingen förbokning krävs.

Föreläsningarna ges i samarbete med Folkuniversitetet.

 

Varmt välkommen!