Hur såg fritiden ut ombord på ett fartyg eller i en hamnstad? Vad hände egentligen på kvällar och lediga stunder förr i tiden? Vem var sjöhjälte och hur beskrevs en sådan? Svaren ges när Marinmuseum under 2022 uppmärksammar att den svenska Marinen fyller 500 år.

Marinmuseum erbjuder aktiviteter för barnfamiljerna och en rad föreläsningar som utgår ifrån Marinens mänskliga aspekter. Flottans specialister som trumpetare, präster och barberare, flottans roll som diplomater under 1700-talet och hur krigspropaganda har sett ut är ytterligare några exempel på innehållet. Specialvisningar, program för skolan och familjeaktiviteter på lov och helger erbjuds under hela året.

 

Programaktiviteter

7 juni | Vi firar 25 år på Stumholmen!

Kl. 12.30-17.00 är alla besökare välkomna på kaffe och kaka. Dessutom blir det föredrag om varför Marinmuseum firar Marinen 500 år och guidade turer om sex föremål från fem århundraden – varmt välkommen att fira med oss!

Programmet

Kaffe och kaka till besökare mellan kl. 12.30-17.00.
Kl. 12.30 och 14.30 - Föredrag: Varför firar marinen 500 år idag?
Kl. 13.00 och 15.00 - Guidad tur: Sex föremål från fem århundraden.

 

Juli – augusti | Guidade visningar

Under juli och augusti anordnas två visningar dagligen på temat Marinen 500 år. 

 

13 augusti | Marinens dag

Den 13 augusti firar marinen genom att öppna upp Örlogshamnen Karlskrona och visa sin verksamhet för allmänheten under Marinens dag. Marinmuseum deltar på plats med både experter att prata med och familjeaktiviteter att testa på. Dessutom kommer Marinmuseums systermuseum Järnvägsmuseet att besöka Karlskrona med ett av sina tåg mellan den 12–14 augusti, då Marindagarna äger rum. Mer information kommer.

 

Hela året | Knopverkstad

På Marinmuseum har både stora och små chansen att uppleva den svenska marinens händelserika historia. Varje helg är Marinmuseums knopverkstad öppen för att vill lära dig att slå olika sorters knopar – det är både roligt och användbart! Och lite knepigt. Håll utkik för fler barn och familjeaktiviteter i vår kalender:

 

Våra systermuseers aktiviteter

Våra systermuseer inom Statens maritima och transporthistoriska museer uppmärksammar också Marinen 500 år på olika sätt:

 

Försvarsmaktens aktiviteter

 

 

Utställningar