20 år sedan tunneln under Marinmuseum byggdes – hur gick det till?

20 år sedan tunneln under Marinmuseum byggdes – hur gick det till?
20 år sedan tunneln under Marinmuseum byggdes – hur gick det till?

2017-12-12

Imorgon onsdag den 13 december kommer Sten Johansson tillsammans med sina kollegor Ola Svensson och Stig Andersson, som var dykledare, till Marinmuseum för att titta tillsammans titta på undervattenstunneln och minnas arbetet som de utförde tillsammans för tjugo år sedan. De kan berätta mer om arbetet med tunneln – allt från projektering via dyken med dess utmaningar till att tunneln kom på plats.

Pressinbjudan

Det är i år tjugo år sedan undervattenstunneln under Marinmuseum kom till. För att den skulle kunna byggas över huvud taget krävdes inte bara utmanande dykarbete utan även avancerad ingenjörskonst. Sten Johansson var initialt projektledare för dykarbetet, i samarbete med försvarsmakten, under förarbetet för projekteringen av undervattenstunneln.

Tre av dykarna - Sten Johansson, Stig Andersson och Ola Svensson - minns och kan berätta om arbetet med Marinmuseums undervattenstunnel på plats på museet på onsdag den 13 december klockan 14.00. 

    - För att få in tunneln under museet var vi tvungna att flytta enorma mängder bottenmassa. Det gjordes med så kallad mammutsugning. Vi jobbade med mammutsugning även av vraket under museet, de skulle ju synas från tunnelns fönster. För att kunna göra jobbet krävdes långa dyk och sikten var lika med noll, berättar Sten Johansson.

Nu på onsdag den 13 december kommer Sten Johansson tillsammans med sina kollegor Ola Svensson och Stig Andersson, som var dykledare, till Marinmuseum för att titta tillsammans titta på undervattenstunneln och minnas arbetet som de utförde tillsammans för tjugo år sedan. De kan berätta mer om arbetet – allt från projektering via dyken med dess utmaningar till att tunneln slutligen kom på plats. Det är ingen föreläsning. Vi välkomnar press och media att sällskapa oss när Sten, Stig och Ola besöker sin gamla arbetsplats. Allmänhet får närvara och lyssna om det finns plats och möjlighet. Vi har ett begränsat utrymme i undervattenstunneln. 

13 december klockan 14.00. Press och media är välkomna att följa med ner i tunneln för intervju och bilder. 

Kontaktperson

Ingrid Hall Roth, museichef Marinmuseum,ingrid.hall-roth@maritima.se, 0455 35 93 35 | 0707 99 74 60

Sten Johansson, 070 15 117 39

Presskontakt

Hanna Marcolin, Kommunikatör Statens maritima museer, hanna.marcolin@maritima.se, 0455 35 93 26