Äldre originalbåtar gästar Flyghangaren vid Marinmuseum

Äldre originalbåtar gästar Flyghangaren vid Marinmuseum
Äldre originalbåtar gästar Flyghangaren vid Marinmuseum

2017-06-28

Pressvisning 30 juni 14.00, i Flyghangaren, Stumholmen. Utställning med äldre fritidsbåtar öppnar nu på lördag, 1 juli. Originalbåtar ur Sjöhistoriska museets samling visas i Flyghangaren vid Marinmuseum i Karlskrona.

Pressinbjudan! Pressvisning 30 juni 14.00, i Flyghangaren, Stumholmen.

Öppnar nu på lördag, 1 juli. Originalbåtar ur Sjöhistoriska museets samling visas nu i Flyghangaren vid Marinmuseum i Karlskrona.

Sverige är ett av de båttätaste länderna i världen. Intresset för fritidsbåtar har varit stort i Sverige lika länge som det funnits fritid. Med över 40 000 mil kust och stränder är båtlivshistorien av rikstäckande intresse. Sjöhistoriska museets omfattande samling av originalbåtar, ritningar och fotografier ger spännande perspektiv både på samhälls- och teknikutveckling under de senaste hundra åren. Under sommaren kan du uppleva dessa intill Marinmuseum, på Stumholmen. Under sommaren visar Sjöhistoriska museet båtar även i Båthall 2 på Galärvarvet i Stockholm och den 1 juli invigs det nya nationella Fritidsbåtsmuseet i Härnösand. Sjöhistoriska museet satsar dessutom på att göra föremål tillgängliga på ytterligare platser i landet. Samtidigt fortsätter arbetet med att uppmärksamma de ideella krafter som håller kulturarvet flytande, bland annat genom k-märkning av fritidsbåtar och fartyg. Museet provar också att i samarbete med båtklubbar hålla insamlade båtar i originalskick och i bruk. Marinmuseum och Sjöhistoriska museet i Stockholm, som båda tillhör Statens maritima museer, har tillsammans landets största fritidsbåtsamling. En del av dessa fantastiska båtar har tidigare förvarats i Slup- och barkasskjulet på Stumholmen.

Tack vare volontärer från Föreningen Carlskrona Veteranbåtar kan besökare nu ta del av dessa unika båtar på både lördagar och söndagar fram till slutet på augusti. Fri entré.

Pressvisning 30 juni 14.00, i Flyghangaren, Stumholmen. Ingen föranmälan krävs. Finns flera personer på plats som kan berätta om båtarna i utställningen. 


Öppettider för båtutställningen i flyghangaren, Stumholmen:

Premiär! Dörrarna öppnas för allmänheten 12.00 på lördag, 1 juli.

Följande öppettider gäller i sommar:

Lördag och söndag 12-16, 1 juli till 27 augusti.

Extra öppet 3 – 6 augusti, sammanfaller med Skärgårdsfesten i Karlskrona.

Kontaktpersoner:

Eva Berglund-Thörnblom, intendent på samlingsenheten, Sjöhistoriska museet
08 519 549 44 eva.berglund-thornblom@maritima.se

Kontaktperson/på plats under pressvisning:

Ingrid Hall-Roth, museichef Marinmuseum, 0455 35 93 35 Ingrid.hallroth@maritima.se

Birger Lilja, ordförande Föreningen Carlskrona Veteranbåtar, birger@orlogsankaret.se

Presskontakt/på plats under pressvisning:

Hanna Marcolin, kommunikatör, Statens maritima museer
0455-35 93 26 hanna.marcolin@maritima.se