Året på Marinmuseum

Marinmuseum exteriör
Marinmuseum, SMTM

2024-01-09

Under 2023 har 219 799 personer besökt Marinmuseum. Det är en minskning med 19 232 personer, cirka 8 procent, jämfört med 2022. Museet införde entréavgift i januari 2023, vilket tillsammans med den ökade inflationen med stor sannolikhet påverkat besökssiffrorna.

Trots minskningen i antalet besökare fortsätter Marinmuseum att vara ett av södra Sveriges största besöksmål med besökare från både när och fjärran.

–  Vi hade väntat oss en viss minskning. Det känns bra att se att Marinmuseum fortsätter att locka många besökare, även med det osäkra läget i omvärlden och den ekonomiska situationen i Sverige som påverkar oss alla, säger Mats Persson, museichef.

Meanwhile in Ukraine, Skeppsgossekammare och Världsarvsfestival

Under 2023 hade Marinmuseums programverksamhet temat samtid. I början av året visades fotoutställningen Meanwhile in Ukraine, med bilder från den ryska invasionen av Ukraina, ur ukrainarnas perspektiv. Flera av föreläsningarna under året handlade också om kriget i Ukraina och dess påverkan på såväl civilbefolkningen som klimatet och kulturarvet.

I samband med påsklovet invigdes museets nya aktivitetsrum Skeppsgossekammaren. Här kan barn lära sig mer om livet som skeppsgosse, och bekanta sig med föremål som var en del av skeppsgossens vardag.

Under hela året uppmärksammade Marinmuseum att det var 25 år sedan Örlogsstaden Karlskrona utsågs till världsarv av Unesco. I slutet av oktober firade Karlskrona 25-årsjubileet med Världsarvsfestivalen där Marinmuseum bland annat arrangerade den unika teaterföreställningen Nattlig resa, som tog plats ombord en sightseeingbåt ute till havs. Under Världsarvsfestivalen anordnades också föreläsningar, barnaktiviteter och guidade visningar på museet. 

Det händer 2024

Under 2024 fortsätter Marinmuseums programverksamhet att fokusera på samtiden, genom temat samtida hot och säkerhet. På programmet under våren står bland annat föreläsningar om hur man förbereder sig för en kris, och om svensk underrättelsetjänst från det kalla kriget till 2000-talet. Som tidigare år blir det också skollovsaktiviteter och andra aktiviteter för både stora och små.

– Det kommer att hända en massa spännande saker på Marinmuseum under året. Bland annat blir det 10-årsjubileum för Ubåtshallen, som invigdes 2014. Jag ser fram emot ett minst lika händelserikt år som fjolåret, men förhoppningsvis fredligare och mindre oroligt, säger Mats Persson.

Kontaktperson

Mats Persson, museichef
E-post mats.persson@smtm.se, tfn 0708-116 040

Presskontakt

Sofie Gren, kommunikatör
E-post sofie.gren@smtm.se, tfn 0455-35 93 27

Till toppen