Året som gått på Marinmuseum

Året som gått på Marinmuseum
Oliver Lindkvist, Statens maritima och transporthistoriska museer

2022-01-12

Under 2021, ett år som även det präglats av coronapandemin, har 136 339 personer besökt Marinmuseum sedan museet öppnade i slutet av maj. Det är en ökning med 39 957 personer jämfört med år 2020 då museet höll stängt under perioder.

Året började med att Marinmuseum höll stängt men hade öppet digitalt. I slutet av maj kunde museet äntligen öppna igen på ett tryggt och smittsäkert sätt. Sommarens aktiviteter riktade sig främst till barnfamiljer. Utomhusaktiviteterna var mycket populära, som exempelvis modellen av Fredrik Henrik af Chapmans släptank där besökarna fick utmana varandra med fartygsmodeller i en vattenfylld bassäng. Museet satsade på upplevelser som gav kunskap om museets föremål och ön Stumholmens historiska byggnader i örlogsstaden Karlskrona. 

- Besökssiffrorna visar att Marinmuseum har varit ett attraktivt besöksmål även i sommar, då ju också smittspridningen var lägre. Aktiviteter utomhus och på-egen-hand har kompenserat för stängda utrymmen inne i museet och det har fungerat väldigt bra. Att våra besökare ska lära sig något nytt vid varje besök har varit en drivkraft för oss, både på museet och i våra digitala kanaler, säger museichef Mats Persson. 

 

Hösten på Marinmuseum

I september öppnade Marinmuseums nya utställning ”Skepp & Folk – örlogsstaden Karlskrona. En resa från ek till skepp, från handelsstad till världsarv”. Invigningen var både fysisk för ett mindre antal inbjudna gäster och digital med en kortare invignings- och presentationsfilm som alla kunde se på Marinmuseums webbplats. 

I oktober var det 40 år sedan den sovjetiska ubåten U137 gick på grund i Gåsefjärden i Karlskrona skärgård. Marinmuseum berättade genom föreläsningar, texter och filmer om nyligen insamlade minnen och upplevelser från de dramatiska dagarna 1981. Bland de digitala satsningar som gjordes finns tolv filmer som museet skapade tillsammans med UR Play och som hittills har fått över 100 000 visningar.

 

Vad händer 2022

Under 2022 kommer Marinmuseum att uppmärksamma att Marinen fyller 500 år tillsammans med andra aktörer, däribland systermuseerna: Vasamuseet, Sjöhistoriska museet, Järnvägsmuseet och Vrak – Museum of Wrecks. 

- Vi har under hela pandemin planerat utifrån att situationen kan förändras och att våra aktiviteter därmed kan behöva göras på ett annat sätt. Vi kommer att göra vårt bästa utifrån rådande pandemiläge för att uppmärksamma Marinen 500 år på flera olika sätt under 2022, berättar Mats Persson.

 

Kontaktperson

Mats Persson, museichef på Marinmuseum, mats.persson@smtm.se, 0708 116 040

Presskontakt

Hanna Marcolin, kommunikatör, hanna.marcolin@smtm.se, 0455 35 93 26

 

Till toppen