Dykningar ska avslöja linjeskeppet Dygden

2010-10-11

Är det verkligen vraket efter krigsfartyget Dygden som ligger i vattnen utanför Karlskrona? I veckan kommer arkeologer från Statens maritima museer att försöka besvara den frågan.

Är det verkligen vraket efter krigsfartyget Dygden som ligger i vattnen utanför Karlskrona?  I veckan kommer arkeologer från Statens maritima museer att försöka besvara den frågan. 

I våras lokaliserade Marinmuseum och marinen ett vrak i vattnen utanför Karlskrona. Efterforskningar av intendent Hans Lineskär pekade på att vraket skulle kunna vara linjeskeppet Dygden som efter en brand ombord exploderade och sjönk 1793.

– Sannolikheten är mycket stor att det är Dygden som ligger på platsen, men vi måste ändå kontrollera ordentligt så vi är ett hundra procent säkra, förklarar Patrik Höglund, marinarkeolog vid Sjöhistoriska museet.

Dygden är det enda av skeppskonstruktören Fredrik Henrik af Chapmans linjeskepp som finns kvar i svenska vatten. Att hon var bemannad och fullt utrustad när hon sjönk gör henne extra intressant.
 – Vi kommer inte att göra några utgrävningar i det här skedet, utan det handlar i första hand om dokumentation och mätningar. Och så kommer vi att ta träprover för årsringsdatering och leta efter bevis som styrker själva händelseförloppet när hon förliste, säger Patrik Höglund.

FAKTA DYGDEN
Linjeskeppet Dygden byggdes på Karlskronavarvet som ett av tio systerfartyg och sjösattes 1784. Hon deltog bland annat i sjökriget mot Ryssland 1788-90. Fartyget konstruerades av den kända skeppsbyggmästaren Fredrik Henrik af Chapman. Ritningarna finns bevarade hos Statens maritima museer och flera modeller som visar hennes fartygstyp finns att se på Marinmuseum. Hennes galjonsbild bärgades efter förlisningen och finns idag att se på Sjöhistoriska museet i Stockholm.

Längd: 49,5 m, Bredd: 13,59 m, Djupgående: 5,79 m, Besättning: 567 man, Bestyckning: 64 kanoner.

Mer information och pressbilder finns här

FILM
Se de första filmbilderna på Dygdens vrak: http://vimeo.com/10925195

Kontaktpersoner
Richard Bauer, museichef
richard.bauer@maritima.se 
0455 35 93 51

Joakim Johansson, informationsansvarig
joakim.johansson@maritima.se
0455 35 93 53

Till toppen