Flyktingbåt på Marinmuseum ger perspektiv på historien

Flyktingbåt på Marinmuseum ger perspektiv på historien
Flyktingbåt på Marinmuseum ger perspektiv på historien

2015-09-24

Flyktingbåten som Marinmuseum visar upp ger perspektiv på historien. Den användes under andra världskriget av en grupp flyktingar som kom till Sverige från Estland. Senare hamnade båten i Örlogshamnen och hos flottan som använde den som arbetsbåt under en tid. Båten tillhör nu museets samlingar.

Människor har tvingats att fly över haven även tidigare i historien. Detta vill Marinmuseum nu visa genom att i sin entré ställa ut en flyktingbåt som korsat Östersjön.


–Som Årets museum och en självklar mötesplats för många människor strävar Marinmuseum efter att vara aktuella i samhällsdebatten. Flyktingbåten blir en symbol för havet som delar, men också förenar människor, menar Mats Sellfrid, tillförordnad chef på Marinmuseum som är en del av statens maritima museer.

Flyktingbåten, som nu går att beskåda på Marinmuseum, användes under andra världskriget av en grupp flyktingar som kom till Sverige från Estland. Den hamnade sedan i Örlogshamnen och hos flottan som använde den som arbetsbåt under en tid. Båten överlämnades sedan till museet.

–Vi vill belysa de historiska sambanden och berätta för våra besökare att detta är något som kommer igen i historien. Det är beklagligt att det återupprepar sig och kan vi på något sätt öka förståelsen hos våra besökare, våra medmänniskor, så gör vi gärna det, säger Mats Sellfrid.Kontaktpersoner:

Mats Sellfrid, tillförordnad museichef
0455-35 93 88

mats.sellfrid@maritima.se

Hanna Marcolin, kommunikatör
0455-35 93 26

hanna.marcolin@maritima.se