Galjonsfigurerna sprider kärleksbudskap på Alla hjärtans dag!

Galjonsfigurerna sprider kärleksbudskap på Alla hjärtans dag!
Galjonsfigurerna sprider kärleksbudskap på Alla hjärtans dag!

2018-02-12

På Alla hjärtans dag väcks galjonsfigurerna på Marinmuseum till liv med bultande lysande hjärtan, vågbrus och sjungandes en vacker körsång. Det här är ett unikt tillfälle att levandegöra våra vackra galjonsfigurer och låta våra besökare ta del av den upplevelsen på en mycket passande dag på året, säger Ingrid Hall Roth, museichef på Marinmuseum.

På Alla hjärtans dag väcks galjonsfigurerna på Marinmuseum till liv med bultande lysande hjärtan, vågbrus och sjungandes en vacker körsång. De flera meter höga träskulpturerna satt en gång i tiden i fören på svenska krigsfartyg. Unikt för figurerna i Galjonshallen är att nästan alla varit inblandade i stora sjöslag, de flesta under åren 1788-1790 när Sverige låg i krig med Ryssland. Huvuddelen av figurerna är skapade i furu av bildhuggaren Johan Törnström (1744-1828). De har suttit på fartyg med namn som Försiktigheten, Dristigheten och Minerva.

Det här är ett unikt tillfälle att levandegöra våra vackra galjonsfigurer och låta våra besökare ta del av den upplevelsen på en mycket passande dag på året, säger Ingrid Hall Roth, museichef på Marinmuseum.


Medverkande: Carin Pleininger och Gunnar Blomgren. Carin Pleininger är en svensk ljuskonstnär och innovatör. Gunnar Blomgren är ljus- och Av-tekniker på Marinmuseum, som tillhör Statens maritima museer.

14 februari i Galjonshallen på Marinmuseum:
Ljus och ljud-sekvenserna är korta. Så var på plats vid start ögonblicket.

Starttiderna är:
17.00
17.30
18.00
18.30

Slöjd i Blekinge erbjuder alla besökare att slöjda ett hjärta i tyg eller luffarslöjd medan du väntar på att galjonsfigurernas hjärtan skall börja bulta. Aktiviteten är naturligtvis gratis. Medverkande: Nisse Stormlod, Slöjd i Blekinge.

Kontaktperson

Gunnar Blomgren Boström, ljus- och Av-tekniker på Marinmuseum, gunnar.blomgren.bostrom@maritima.se, 0455-35 93 90

Presskontakt

Hanna Marcolin, Kommunikatör Statens maritima museer, hanna.marcolin@maritima.se, 0455 35 93 26