Höstlov på Marinmuseum

Höstlov 2023
Jakob Hedlund, Marinmuseum/SMTM

2023-10-27

Under hela vecka 44 bjuder Marinmuseum på ett spännande höstlovsevenemang fullspäckat med aktiviteter och upplevelser för hela familjen! Marinmuseum har öppet varje dag under lovet med fri entré för barn upp till 18 år.

Välputsade fasader, glänsande mässing och ett glittrande hav. Det är så vi ofta tänker på världsarvet Karlskrona. Men mitt i det vackra världsarvet döljer sig mörkret. Under höstlovet på Marinmuseum gläntar vi på dörren till det mörka och dyker ner bland lorten och lössen, rakt ner i själva döden.

Äventyr och mystik på programmet

På höstlovsprogrammet står bland annat:

  • Upplevelsevisning om världsarvets katastrofer, den 30 oktober-4 november. Hör om hur det ryska fartyget Vladislaff, som Sverige tog som krigsbyte i kriget mot Ryssland, ledde till den fasansfulla epidemin Karlskronafebern, och andra katastrofer som till exempel den stora stadsbranden och skeppet Dygdens förlisning.
  • Vita vantar-visning: föremål från epidemisjukhuset, den 30-31 oktober och 2 november. I en vita vantar-visning får du låna museets vita vantar och undersöka äkta museiföremål, som en riktig museiarbetare! Under höstlovet handlar vita vantar-visningarna om föremål från Karlskronas epidemisjukhus, och särskilt föremål som användes under 1800-talets koleraepidemier.
  • Barnteaterföreställning Tomtarna & Dumburken, den 3 november. De allra minsta barnen får lära sig om dumhet, snällhet och om vad man gör när någon beter sig dumt.
  • Knopboden och Sjömansverkstaden är öppna hela veckan. I Sjömansverkstaden kan du skapa och fantisera kring besättningen på ett spökskepp.

Besök Epidemisjukhuset

I Epidemisjukhuset i utställningen Skepp och folk får besökaren hälsa på sjukvakterskan Anna Sofia Persdotter och lära sig om hur det var att arbeta på stadens epidemisjukhus, och om 1700-talets sjukvård. Här får man prova att göra sin egen salva, lära sig om dålig och bra luft, och om hur effektivt daggmaskolja var för stela leder.

Epidemisjukhuset har drop-in-öppet den 30 oktober samt 2 och 3 november mellan klockan 14 och 15.30.

Öppettider och entrépriser

Marinmuseum har öppet måndag-söndag kl. 10–16, onsdag kl. 10–19.

Entrépris vuxen: 100 kr. Unga besökare (0–18 år): fri entré

På onsdagen är det fri entré för alla.

Mer information

Hela höstlovsprogrammet finns på Marinmuseums webbplats: https://www.marinmuseum.se/besok/barn-och-familj/lov-pa-marinmuseum

Kontakt

Johan Vintén, chef Publik- och pedagogikenheten
johan.vinten@smtm.se
0455-35 93 36

Veronica Westerblom, museipedagog
Veronica.westerblom@smtm.se
0455-359354

Presskontakt

Sofie Gren, kommunikatör
sofie.gren@smtm.se
0455-35 93 27

Till toppen