Kalla kriget – hett ämne på Marinmuseum

Kalla kriget – hett ämne på Marinmuseum
Kalla kriget – hett ämne på Marinmuseum

2010-02-26

Det var ubåtsjakter i skärgården, storpolitiska utspel, öst mot väst och supermakter i ständig kamp. Nu storsatsar Marinmuseum i Karlskrona på kalla kriget, bland annat med hjälp av Torbjörn Fälldin och Björn Ulvaeus.

Den 5 juni 2010 inviger Marinmuseum utställningen Ytspänning – kallt krig i Östersjön 1979-89. En storsatsning som tar upp den svenska marinens perspektiv på kalla krigets sista decennium med fokus på ubåtsjakterna, men också på kontrasterna mellan det civila och det militära samhället.
– Vi har tagit in utställningsarkitekter, manusförfattare, filmare och forskare för att göra en helt ny slags utställning än vad våra besökare är vana vid, säger projektledaren Johan Gustafsson på Marinmuseum.

Medan den svenska försvarsmakten befann sig i krigsliknande situationer med främmande ubåtar i skärgården och ständiga incidenter i Östersjön präglades 80-talet samtidigt av en blomstrande populärkultur. Musikkanalen MTV slog igen om, modet var färgglatt, yuppisarna gjorde ekonomiska klipp och glamouren var på topp.
– Tanken är att fånga själva tidsandan med en blandning av dokumentärfilmer, 80-talsmusik och blandade föremål från den tiden. Det blir allt från James Bond till den ryska ubåten U 137 som gick på grund i Karlskrona skärgård 1981, säger Johan Gustafsson.

Privatpersoner, politiker och artister berättar

En som jobbat med utställningens centrala delar är Andreas Linderoth som är projektets historiker och kalla kriget-specialist. Enligt honom kommer huvudfokus att vara på de personliga berättelserna och besökarna kommer att få möta många ansikten. Allt från privatpersoner och värnpliktiga till den före detta statsministern Torbjörn Fälldin och artisten Björn Ulvaeus.
– Vi får höra hur det kändes att som värnpliktig vara med och jaga misstänkta ubåtar, men också hur politiker och kändisar uppfattade 80-talet, förklarar Andreas Linderoth.

I lite drygt ett två år har det jobbats för fullt kring den nya utställningen som kommer att bli den största sedan Marinmuseum öppnade i sin nya byggnad 1997.
– Vi inviger utställningen lördagen innan nationaldagen. Då blir det ordentligt med kalla kriget-känsla både i och utanför museet, utlovar Johan Gustafsson.

Kontaktpersoner:

Johan Gustavsson, projektledare, Utställningsenheten, Marinmuseum, Statens maritima museer.
Tfn. 0455-35 93 06, 0709-85 93 06. E-post. johan.gustavsson@maritima.se

Helena Grännsjö, Informationsansvarig Marinmuseum, Statens maritima museer.
Tfn. 0455-35 93 06, 0709-85 93 06. E-post. helena.grannsjo@maritima.se

Pressbilder finns i Marinmuseums pressrum

Bild: Den ryska ubåten U 137 på grund i Karlskrona Skärgård 1981. Foto Hans G Friberg, BLT

Bild: Kalla kriget på gatorna i Karlshamn. Foto: Hans-Peter Bloom, Bildreportage Karlshamn

Bild: Marinens dykare vid Hårsfjärden, Stockholm. Foto: Privat/Arkiv

Bild: Utställningsbild Ytspänning - kallt krig i Östersjön 1979-89

Till toppen