Marinen 500 år – med den mänskliga aspekten i fokus

Livet ombord
Okänd fotograf, Marinmuseum/SMTM

2022-03-02

Hur såg fritiden ut ombord på ett fartyg eller i en hamnstad? Vad hände egentligen på kvällar och lediga stunder förr i tiden? Vem var sjöhjälte och hur beskrevs en sådan? Svaren ges när Marinmuseum uppmärksammar att den svenska Marinen fyller 500 år.
 
Den svenska Marinen har funnits i 500 år. Detta uppmärksammar Marinmuseum genom att under hela 2022 göra djupdyk i flottans spännande historia och skapa aktiviteter för hela familjen som knyter an till ämnet. Besökare får lära sig mer om flottans specialister så som trumpetare, präster och barberare, flottans roll som diplomater under 1700-talet och hur krigspropaganda har sett ut. 
Inom flottan fanns individer från alla samhällsskick som både arbetade och umgicks under långa perioder till havs. Trots att de upplevde krig, sjukdomar och svält skapade de anledningar till att fira och upplevde glädje tillsammans. Marinmuseums föreläsare berättar om fartygen som personligheter och åhörarna får lära sig om tobaken som nästan alla vuxna rökte eller ”drack” samt om underhållning och nöjen av olika slag. 
 
- Livet ombord blir som ett koncentrat av samhället i stort. Vi vill dela speciellt utvalda, lite oväntade, delar av flottans historia med våra besökare. Diplomati-uppdrag och barberare är exempel som kanske inte är det första man tänker på när flottan nämns, säger Marie Chen, programkoordinator på Marinmuseum. 
 
Föreläsningarnas innehåll har hämtats från Marinmuseums kommande årsbok, som ges ut av föreningen Marinmusei vänner i Karlskrona i samarbete med Marinmuseum. 
 
Följ föreläsningarna på plats i museet och digitalt
Marinmuseum tar åter emot både föreläsare och publik inne i Hörsalen och erbjuder dessutom digitala sändningar av flera av föreläsningarna. Specialvisningar, program för skolan och familjeaktiviteter på lov och helger erbjuds också under hela året. 
 
- Eftersom vi är det nationella museet för den svenska marinens historia är det såklart extra roligt och viktigt att få uppmärksamma att Marinen fyller 500 år. Det är också bra och viktigt att erbjuda människor på andra orter att kunna delta digitalt, berättar Marie Chen. 
 
Mer information
Läs mer om kommande aktiviteter/allt som händer på marinmuseum.se.
 
 

Kontaktperson
Marie Chen, programkoordinator på Marinmuseum, e-post marie.chen@smtm.se, telefon 0455-53 93 48

Presskontakt
Amanda Lundin, kommunikatör på Marinmuseum, e-post amanda.lundin@smtm.se, telefon 0455-35 93 18

 

Till toppen