Marinmuseum firar 25 år på Stumholmen

Marinmuseum sommar exteriör
Oliver Lindqvist, Marinmuseum/SMTM. CC BY.

2022-06-03

Den 7 juni firar Marinmuseum 25 år på Stumholmen och bjuder in alla besökare till fika, föredrag och föremålsvisningar. Media bjuds in till pressfika med museichefen.

Den 28 juni 1997 flyttade Marinmuseum in i en ny byggnad på Stumholmen i Karlskrona efter att museet i drygt 40 år legat i Skeppsgossekasernen vid Örlogshamnen. Stumholmen användes från 1683 som segelflottans proviantbod och förråd. 1993 blev ön en del av den civila staden efter att ha varit stängt marint område i över 300 år.

– Jag är väldigt glad över att vi får ha vårt fina museum på en så vacker och passande plats, säger museichef Mats Persson.

Runt om Marinmuseum lever marinens historia kvar; här finns Slup- och barkasskjulet, de gamla hangarerna från flygets pionjärtid och fästningsanläggningen Kungshall och vid museets kaj ligger våra historiska museifartyg som en gång i tiden tillhört flottan.

– Marinmuseum är hela Sveriges museum för den svenska marinens historia och samtidigt har vårt museum såklart en extra stor betydelse för Karlskrona och Blekinge. Det känns därför roligt att kunna bjuda in alla till att fira med oss den 7 juni, säger Mats Persson.

Program den 7 juni

Kaffe och kaka till besökare mellan kl. 12.30–17.00.
Kl. 12.30 och 14.30 – Föredrag: Varför firar marinen 500 år idag?
Kl. 13.00 och 15.00 – Guidad tur: Sex föremål från fem århundraden.

För media: Pressfika med museichefen

Kl. 14.00–15.00 är media välkomna att fika med museichef Mats Persson och bland annat få veta mer om vad som händer på Marinmuseum i sommar och framöver. Anmäl gärna ditt deltagande till Amanda Lundin, e-post: amanda.lundin@smtm.se

Sommar på Marinmuseum

I sommar erbjuder Marinmuseum som vanligt visningar, segelturer med barkar och besök på museifartygen minsveparen Bremön, fullriggaren Jarramas och robotbåten Västervik. Museet öppnar även upp Sjömansverkstaden och Skepp & skoj för de små. Fler punkter har också lagts till i Marinmuseums app som kan användas när man går runt på museet på egen hand. Sommarprogrammet börjar den 1 juli och pågår till den 14 augusti. 

Mer information finns på marinmuseum.se

Presskontakt

Amanda Lundin, kommunikatör, telefon: 0455-35 93 18, e-post: amanda.lundin@smtm.se

Till toppen