Marinmuseum håller i familjevisning om 1700-tals skepp

Familjevisning på Marinmuseum
Grafisk form: Hanna Marcolin, SMTM

2019-12-20

Familjevisningen ”Äventyr ombord” riktar sig till alla familjer som vill lära sig om hur det var att leva ombord på ett 1700-tals skepp. Kunde man ha fredagsmys med sina vänner? Fanns det toalettpapper ombord? Det är några av de frågor som det ges svar på.

Med utgångspunkt från fartygsmodellen av linjeskeppet Kronprins Gustav Adolf får deltagarna följa med på en resa i tiden med fokus på livet ombord. Hur levde man, vad åt man och gick det egentligen att hålla sin hygien på ett skepp med över 500 människor ombord? Under visningen kommer det även att dyka upp föremål som ingen med säkert vet vad det är eller vad de använts till. Besökarna kommer få tillfälle att gissa och fundera över vad det kan ha varit för något.


- ”Jag kommer att ta besökarna till kanondäck, bland annat, där det blir ännu tydligare hur trångt det var ombord. Här kommer jag också berätta om vad en skeppsgosse var för något och vad de gjorde ombord”, berättar Jessica Lindström museivärd på Marinmuseum.


I den vackra och världsunika Galjonshallen kommer deltagarna avslutningsvis att få lära sig om galjonsbilder. Både historiskt sett, och mer specifikt om galjonsbilderna i Marinmuseums utställning. Vad var deras syfte – egentligen?

 

 

 

Fakta om Familjevisningen ”Äventyr ombord”:

27 och 29 december och 3 januari, klockan 11:00-11:20. Samling vid entrén på bottenplan. Aktiviteten pågår i ca 20 min. Rekommenderas från 6 år. Barn medverkar i sällskap av vuxen. ”Äventyr ombord” är en visning som ingår i Jullovskul på Marinmuseum. Jullovskul pågår 26-30 december, samt 2-6 januari.

 

Kontaktperson

Jessica Lindström, Museivärd, Marinmuseum, jessica.lindstrom@smtm.se, 0455 35 93 53

Presskontakt

Hanna Marcolin, Kommunikatör, Statens maritima och transporthistoriska museer, hanna.marcolin@smtm.se, 0455 35 93 26

 

 

En del av Statens maritima och transporthistoriska museer

Till toppen