Marinmuseum intar Kronan med kalla kriget

Marinmuseum intar Kronan med kalla kriget
Marinmuseum intar Kronan med kalla kriget

2010-05-20

Följ med tillbaka till kalla krigets 1980-tal i Marinmuseums miniutställning på affärshuset Kronan. Du får följa värnpliktige Markus Blom som blev indragen i ubåtsjakterna när de var som mest intensiva.

För att uppmärksamma storsatsningen Ytspänning som har världspremiär 5 juni och höstens värnpliktsutställning flyttar nu Marinmuseum utanför Stumholmen. Tillsammans med fiktive värnpliktige Markus Blom intar vi affärshuset Kronan.

En miniutställning i form av ett klassiskt logementskåp är placerad utanför Gina Tricot i köpcentret. Där kan man följa kustartilleristen Markus Bloms brevväxling med flickvännen hemma i Sollefteå. Breven utspelar sig 1984 då värnpliktige Blom blev indragen i de intensiva ubåtsjakterna i Karlskrona skärgård. Även om breven är fingerade så baseras de på verkliga händelser.

I skåpet finns förutom breven även en Kustartilleriuniform från 1980-talet tillsammans med annan värnpliktsutrustning som kan vara kul att se om man vill minnas tillbaka.

Första brevet finns på plats nu men det kommer bytas ut vid flera tillfällen under sommaren. 14 juni, 5 juli och 26 juli tillkommer nya brev.

Kontaktpersoner

Johan Löfgren, intendent Marinmusem och en av personerna bakom utställningen
johan.lofgren@maritima.se
0455 35 93 74

Joakim Johansson, kommunikatör Marinmuseum
joakim.johansson@maritima.se
0455 35 93 53

Till toppen