Marinmuseum öppnar Flyghangaren på Stumholmen och visar upp äldre originalbåtar

Marinmuseum öppnar Flyghangaren på Stumholmen och visar upp äldre originalbåtar
Marinmuseum öppnar Flyghangaren på Stumholmen och visar upp äldre originalbåtar

2016-06-30

Under sommaren kommer du att kunna njuta av såväl fritidsbåtar, arbetsbåtar som äldre örlogsbåtar. Marinmuseum och Sjöhistoriska museet i Stockholm, som båda tillhör Statens maritima museer och har landets största fritidsbåtsamling, visar i sommar upp flertalet båtar i Flyghangaren på Stumholmen nära museet.

Bland de utställda båtarna märks, bland andra, den lilla segelbåten Dorcas som ritades av Tore Herlin under 1940-talet. Herlin är kanske mest känd för marinens segel- och utbildningsfartyg Gladan och Falken men ritade gärna mindre båtar avsedda för semestersegling och naturupplevelser nära vattnet i skärgården. Två räddningsbåtar finns också i Flyghangaren. Den välbevarade Hjälparen från Galtabäck, byggd 1907 med hjälp av donationer från förmögna damer till minne av kung Oscar II och drottning Sophias guldbröllop. Samt motorbåten Kåreholm från Öland.

”Arkeologiska fynd visar att redan de första människorna i det som skulle bli Sverige, slog sig ner längs kusterna och levde av jakt och fiske. Hur deras båtar såg ut vet vi inte men gissningsvis färdades de med kanoter. Från dessa tidiga farkoster har våra dagars båtar utvecklats. Det finns båtar för allt, fritid, arbete, livräddning, försvar, transporter och så vidare. Listan på båtar kan göras lång och i Flyghangaren visas några”, berättar intendent Eva Berglund-Thörnblom.

Tack vare volontärer från Föreningen Carlskrona Veteranbåtar kan besökare ta del av dessa unika båtar på både lördagar och söndagar fram till slutet på augusti. Fri entré.

Öppettider för båtutställningen i flyghangaren, Stumholmen:

Premiär! Dörrarna öppnas 12.00 på lördag, 2 juli.

Följande öppettider gäller i sommar:

Lördag och söndag 12-16, 2 juli till 21 augusti.

Under Skärgårdsfesten den 5-6 augusti (fredag och lördag) är det öppet kl 10-18.

Kontaktpersoner:

Eva Berglund-Thörnblom, intendent samlingsenheten, Statens maritima museer
08-519 549 44  eva.berglund-thornblom@maritima.se

Presskontakt

Hanna Marcolin, kommunikatör, Statens maritima museer
0455-35 93 26  hanna.marcolin@maritima.se

Till toppen