Marinmuseums nya utställning väcker minnen till liv

Invigning av utställningen Krigets ansikten - Polska ubåtar i Sverige 1939 till 1945.
Oliver Lindkvist, fotograf Marinmuseum

2019-09-17

Idag har utställningen Krigets ansikten – Polska ubåtar i Sverige 1939 – 1945 öppnat på Marinmuseum i Karlskrona.

170 polska besättningsmän från tre skadade ubåtar kom till Sverige 1939. De blev kvar på interneringsläger i Sverige till krigets slut 1945. Genom ett samarbete med museet Muzeum Marynarki Wojennej i Gdynia har Marinmuseum skapat en utställning som bygger på besättningsmedlemmarnas minnen i form av fotografier, brev och berättelser. Materialet kommer ursprungligen från ubåtsmännens privata fotoalbum och ljudinspelningarna är gjorda av deras barn.


- Livet som internerad var inte lätt. Tristess och ovisshet blandades med längtan efter hemlandet, nära och kära. Men med tiden blev besättningsmännen alltmer integrerade i det svenska samhället, berättar utställningsproducent Carina Karonen.


En stor del av arbetet med Krigets ansikten har varit att samla in alla bilder och berättelser i olika former. Utställningen är ett resultat av ett projekt vars syfte är att tillsammans lyfta fram Polens och Sveriges långa gemensamma historia som grannländer och den betydelse det har för kulturarvet i Östersjöregionen. Muzeum Marynarki Wojennej i Gdynia kommer att visa en egen version av utställningen senare i september.


- Ämnet berör och engagerar. Vi är många som arbetat tillsammans med innehållet och det har varit rena detektivarbetet. Men så givande och spännande!”, säger Carina.

 

Före detta Museichef Ingrid Hall Roth hälsade välkommen. Utställningsproducent Carina Karonen berättade om arbetet med Krigets ansikten − Polska ubåtar i Sverige 1939–1945 och Kommendör Mats Agnéus, 1. Ubåtsflottiljen invigde utställningen.


Imorgon, den 18 september, klockan 17.30, bjuder forskningssamordnare Andreas Linderoth på en visning av denna utställning. Andreas kommer att berätta om innehållet och arbetet med Krigets ansikten. Den 25 september, klockan 17.30, kommer den prisbelönta dokumentärfilmaren Håkan Pieniowski till Marinmuseum för att berätta en personlig historia om sin far som är en av de besättningsmän som stannade i Sverige.

Kontaktperson:

Mats Persson, museichef på Marinmuseum, mats.persson@smtm.se, 0708 116 040

Carina Karonen, utställningsproducent, carina.karonen@smtm.se, 0455 35 93 77


 

Presskontakt:

Hanna Marcolin, kommunikatör med samordningsansvar på Marinmuseum

hanna.marcolin@smtm.se, 0455 35 93 26

 

Marinmuseum  en del av Statens maritima och transporthistoriska museer

Till toppen