Med Sverige som måltavla

2008-12-01


Han var en av Sovjets spioner i Sverige under kalla kriget, men han fick sluta efter incidenten med U 137. På torsdag föreläser han på Marinmuseum i Karlskrona.

Man skulle kunna säga att Boris Grigorjevs karriär som spion i Sverige tog slut när den sovjetiska ubåten U 137 rammade en klippa i Karlskrona skärgård 1981. Som KGB:s utsände för att "avveckla affären" blev han plötsligt synlig i både teve och tidningar.

Nu besöker Boris Grigorjev Marinmuseum i Karlskrona för att berätta om sin tid som KGB-överste i Sverige och Skandinaven mellan åren 1977 och 1982, en tid när han hade operativt ansvar över flera sovjetiska spioner som agerade inom Sveriges gränser.

Boris Grigorjev har tidigare skrivit en bok som heter "Spioner emellan" tillsammans med den nu avlidne Tore Forsberg som föreläste på Marinmuseum i våras. Tore Forsberg var chef för kontraspionaget inom Säpo och en av dem som höll ett vakande öga på Boris Grigorjev.

Den 65-årige Boris Grigorjev bor numera i Moskva där han bland annat ägnar sig åt att just skriva böcker. Han är svenskspråkig och har bland annat gett ut ett antal biografier om svenska kungar, något som är ett av hans absoluta favoritämnen. Han var också en av 2008 års sommarpratare i Sveriges Radio P1.

PRESSINBJUDAN

Onsdagen den 3 december klockan 10.30 bjuder vi in pressen till Marinmuseum för att träffa Boris Grigorjev.

Välkomna!

Kontaktpersoner
Peter Rosengren
peter.rosengren@maritima.se
0455-35 93 22

Joakim Johansson
joakim.johansson@maritima.se
0455-35 93 53

Marinmuseum är en del av Statens maritima museer tillsammans med Sjöhistoriska museet och Vasamuseet.

Till toppen