Nu står det klart - det är Dygden

Sonarbild Dygden
Marinen

2011-03-18

Det har funnits vissa tveksamheter, men nu är det konstaterat. Vraket som hittades utanför Karlskrona förra året är linjeskeppet Dygden.

Sjöhistoriska museets marinarkeolog Patrik Höglund var en av dem som dök på Dygden i höstas. Och i morgon lördag presenterar han sin rapport om vraket under Marinarkeologiskt seminarium som hålls på Marinmuseum.
– Allt pekar på att det är Dygden som ligger där ute och jag tar upp flera skäl till det i min rapport, säger Patrik Höglund som också projektleder arbetet.

Konstaterandet betyder att vraket blir intressant ur ett historiskt perspektiv eftersom det är det enda av skeppskonstruktören Fredrik Henric af Chapmans linjeskepp som finns kvar fullt utrustat i svenskt vatten.
– Förhoppningsvis kan vi påbörja utgrävningar till hösten. Det ska i så fall bli intressant att se vad som finns kvar under sedimenten, säger Patrik Höglund.

PRESINBJUDAN
Lördagen den 19 mars klockan 11.30 bjuder vi in pressen. Då berättar Patrik Höglund mer om sin rapport. På plats finns också Marinmuseums chef Richard Bauer.

Kontaktpersoner
Patrik Höglund, intendent vid arkeologienheten, Sjöhistoriska museet
patrik.hoglund@maritima.se
08-519 548 74

Joakim Johansson, informationsansvarig
joakim.johansson@maritima.se
0455-35 93 53

Till toppen