Ny utställning om värnpliktens historia

Intendent Johan Löfgren
Joakim Johansson / Marinmuseum

2010-10-28

30 oktober inviger Marinmuseum sin nya utställning som handlar om lumpen – en epok som nu är slut efter 109 år i Sverige.

Den 30 oktober inviger Marinmuseum sin nya utställning som handlar om lumpen – en epok som nu är slut efter 109 år.

Är du en av dem som lärt dig bädda sängen så att ett mynt kan studsa och ätit lappskojs ur en snuskburk eller är den här världen helt främmande för dig? Oavsett vem du är så är Marinmuseums utställning Sist i ledet? högintressant då den tar upp flera sidor av de 109 åren som det varit allmän värnplikt i Sverige.

- Utställningen visar föremål och bilder som vi hoppas ska reta besökarnas nostalgisnerv, säger Marinmuseums intendent Johan Löfgren.

Den 1 juli 2010 avskaffades allmän värnplikt i Sverige och fler än 8 miljoner svenskar har mönstrat. Lumpen var för vissa en tid fylld av tvång, disciplin och långtråkighet. För andra en tid av glada minnen och livslång vänskap.

I utställningen berättar museet om det rent historiska skeendet men tar även upp debatten om värnplikten som svallade upp efter 68-vänsternvågen, beredskapstiden och Försvarsmaktens internationella insatser.

- I Sist i ledet? berättar vi dels om värnpliktens historia, men man får även ta del av några av de allra sista lumparnas vardag.

Sist i ledet? 109 år av värnplikt är ingen passiv utställning, som besökare tvingas du hela tiden ta ställning till vad du tycker om värnplikten genom frågor. Utställningen kommer även att visa föremål som är tänkta att reta den nostalgiska nerven hos alla de som gjort lumpen genom åren.

Invigning

30 oktober klockan 14.00 är du välkommen på invigning av utställningen Sist i ledet? 109 år av värnplikt. Det bjuds på förfriskningar i lumpens tecken och personerna bakom utställningen finns på plats för att svara på frågor.

Kontaktpersoner

Johan Löfgren, intendent Marinmuseum
0455 - 35 93 74
johan.lofgren@maritima.se

Joakim Johansson, informationsansvarig Marinmuseum
0455 - 35 93 53
joakim.johansson@maritima.se

Till toppen