Pressinbjudan: Barn från Trollskogens fritidshem deltar i invigningen av Knopboden på Marinmuseum

Höstlovet 2022
Marinmuseum, SMTM

2022-10-20

På Marinmuseum är förberedelserna i full gång inför höstlovets spännande aktiviteter. På tisdag den 25 oktober deltar barn från Trollskogens fritidshem i Skrävle i den högtidliga invigningen av museets nya knopbod. De får också prova på några av de kommande höstlovsaktiviteterna. Media är välkomna att närvara.

Knopboden finns i utställningen ”Skepp och folk” och är ett utrymme för att samla museibesökare som vill prova på att göra knopar eller delta i andra aktiviteter. I Knopboden, som är snickrad av museets egen rustmästare, finns instruktion till nio knopar och dessutom en berättelse om lärling Johannes Moberg som började som hampspinnare på repslagarbanan under 1830-talet.

– Under invigningen får barnen från Trollskogens fritidshem testa att göra kluriga knopar men också att hålla i och röra vid marinarkeologiska föremål från samlingarna – självklart med vita vantar på, precis som intendenterna på museet, berättar museipedagog Fredrik Karlsson.

Som sig bör vid en invigning blir det även tal av museichef Mats Persson och skål – med saft i glasen istället för bubbel. Media är varmt välkomna att närvara vid invigningen av Knopboden och träffa barnen från Trollskogens fritidshem!

Tid: Tisdag 25 oktober kl. 14.00
Plats: Knopboden i utställningen Skepp och folk på Marinmuseum

Mörkt uppdrag och vita vantar

Under höstlovet erbjuder museet spännande och roliga aktiviteter för hela familjen.

– Upptäckarlustan står i fokus i Mörkt Uppdrag då Ubåtshallen släcks ner och barnen ska hitta ledtrådar för att rädda ubåten Hajen. I familjevisningen Vita Vantar får man ta del av berättelsen om skeppet Sophia Albertina som sjönk utanför Nederländerna 1781, berättar Veronica Westerblom, museipedagog.

Höstlovet bjuder även på teater och möjligheten att skapa ett eget konstverk i Sjömansverkstaden.

Utställningen ”Skepp och folk” öppnade på Marinmuseum i september förra året och fylls kontinuerligt på med pedagogiska och interaktiva delar. Nu när Knopboden är klar påbörjas arbetet med nästa utrymme där besökare ska få testa på olika kunskaper som en skeppsgosse behövde kunna.

Kontaktpersoner

Knopboden: Fredrik Karlsson, museipedagog vid Marinmuseum, e-post Fredrik.Karlsson@smtm.se, telefon 0706-84 39 34

Höstlovet: Veronica Westerblom, museipedagog vid Marinmuseum, e-post Veronica.Westerblom@smtm.se, telefon 0455-359354

Presskontakt

Amanda Lundin, kommunikatör på Marinmuseum, e-post amanda.lundin@smtm.se, telefon 0455-35 93 18

Till toppen