Pressinbjudan: Tro, hopp och kärlek - sjömanstatueringar på Marinmuseum - 27 mars 10.00

Pressinbjudan: Tro, hopp och kärlek - sjömanstatueringar på Marinmuseum - 27 mars 10.00
Pressinbjudan: Tro, hopp och kärlek - sjömanstatueringar på Marinmuseum - 27 mars 10.00

2015-03-24

Med en samling av tatueringsförlagor från tidigt 1900-tal i centrum berättar Marinmuseum om varför sjömän tatuerade sig och om motivens ursprung. Idag pryder sig många åter med liknande tatueringar, nu kallade "Old School". Men har de samma betydelse? Kan ett motiv som förr uttryckte manlighet idag signalera kvinnlighet? Lär dig mer om sjömanstatueringar och prova själv!

För hundra år sedan var det ingen självklarhet att tatuera sig. För sjömännen var det en identitet som stacks in i skinnet men det blev också en markör för klass och manlighet. Utställningen berättar om varför sjömän tatuerade sig och om historierna och influenserna bakom motiven och deras symboliska betydelser. Genom intervjuer och samarbete med forskare, tatuerare och tatuerade ger utställningen aktuella perspektiv på de förlagor som ingår i samlingen.


Tatuera dig på förhandsvisningen nu på fredag

På förhandsvisningen får du, under ledning av Malin Jogmark, en presentation av utställningen och en introduktion i hur du tatuerar dig själv på plats! Helt gratis och helt utan nålar! I utställningen går det nämligen att provtatuera sig digitalt med ett urval av skisserna.


På besök från Sjöhistoriska museet i Stockholm

Utställningen producerades 2012 på Sjöhistoriska museet och är på besök på Marinmuseum 2015. Sjöhistoriska museet i Stockholm har en omfattande samling av tatueringsförlagor och fotografier på tatuerade sjömän från mellankrigstiden. Tro, hopp och kärlek på Marinmuseum har fått tillskott av förlagor från våra egna samlingar. De förlagor som visas i original hos oss är tecknade av den klassiske tatueringskonstnären Tato Jack som var verksam i Köpenhamn 1935-1981.

Välkommen till förhandsvisning av Marinmuseums nya utställning Tro, hopp och kärlek – om sjömanstatueringar – den 27 mars, 10.00!

Läs mer om Tro, hopp och kärlek


På plats finns, bland andra:

Malin Jogmark, utställningsproducent, Marinmuseum
Mats Sellfrid, tf museichef, Marinmuseum
Carina Karonen, utställningschef, Marinmuseum


För mer information om förhandsvisningen kontakta:

Malin Jogmark
Utställningsproducent
malin.jogmark@maritima.se
0455 35 93 06

Hanna Marcolin
Kommunikatör
hanna.marcolin@maritima.se
0455 35 93 26 

Till toppen