Seglande flotta, däcksvabbning och minsvepare på Marinmuseum i sommar

Sjömanskostymer på tvättlina
Jakob Hedlund, Marinmuseum/SMTM.

2023-09-05

Det har varit en händelserik och välbesökt sommar på Marinmuseum. Ett fullspäckat sommarprogram med aktiviteter för både vuxna och barn har lockat drygt 130 000 besökare.

Sommarens besökarantal är en minskning med 10 000 besökare jämfört med sommaren 2022. Museichef Mats Persson berättar:

– Våra besökssiffror ligger ändå stabilt även nu med ökad inflation och när vi för första sommaren på länge har entréavgift till museet. Vi fortsätter att vara ett av södra Sveriges största besöksmål med besökare från både Sverige och utlandet, inte minst från alla de kryssningsfartyg som anlöpt Karlskrona under sommaren.

Skepp och skoj, Västerviksvecka och besök av minsveparen M20

Sommarprogrammet erbjöd många olika aktiviteter för både vuxna och barn. Bland annat har det varit dagliga guidade visningar om den seglande flottan, öppet hus i slup- och barkasskjulet, segling med marinens mindre båtar, så kallade barkar, och barnaktiviteter ombord på det före detta skeppsgossefartyget Jarramas. Johan Vintén, enhetschef för publik- och pedagogikenheten på Marinmuseum, berättar: 

– Skepp och skoj ombord på Jarramas har varit väldigt populärt bland våra yngre besökare. Här har barnen bland annat fått prova sjömansskjortor, slå knopar och svabba däcket. Några av borstarna är helt nedslitna så det visar verkligen att deltagarna varit engagerade i svabbandet. 

I mitten av juli hölls en välbesökt Västerviksvecka med dagliga visningar av HMS Västervik som på ett unikt sätt speglar hur det var att arbeta på en svensk robotbåt i slutet av 1990-talet.

Ett särskilt uppmärksammat besök gjordes av minsveparen M20, numera museifartyg vid Sjöhistoriska museet i Stockholm. M20 stannade till i Karlskrona på sin resa från Stockholm till Göteborg. I samband med besöket berättades om Flykten över Öresund 1943, då fartyget deltog i en räddningsaktion för att undsätta danska judar.

Samma helg kördes även motortorpedbåten T38 för första gången på många år ute på fjärden av vänföreningen T38 vänner.

– Våra vänföreningar har som alltid varit ett fint stöd i våra olika aktiviteter, säger Mats Persson.

Hösten på Marinmuseum

Nu tar hösten vid på Marinmuseum med ändrade öppettider och entréavgifter från och med den 1 september. Höstprogrammet fortsätter på temat samtid och inleds redan den 6 september med en livesänd föreläsning från Ukraina om de miljömässiga konsekvenserna av det pågående kriget. I slutet av oktober anordnas flera evenemang i samband med Världsarvsfestivalen som uppmärksammar att det är 25 år sedan Karlskrona fick världsarvsstatus.

– För barnen kommer vi att läsa spännande sagor i höstmörkret, och under höstlovet blir det ett fullspäckat program på temat mörker och katastrof. Och alla ubåtsentusiaster kan glädja sig åt en favorit i repris då den väldigt populära föreläsningen Neptun brinner återkommer i december, berättar Johan Vintén.

Aktuella öppettider och höstens program finns på Marinmuseums webbplats, marinmuseum.se

Kontaktpersoner

Mats Persson, museichef, e-post mats.persson@smtm.se, telefon 0708-116 040

Johan Vintén, enhetschef publik- och pedagogikenheten, e-post johan-vinten@smtm.se, telefon 0455-35 93 36

Presskontakt

Sofie Gren, kommunikatör, e-post sofie.gren@smtm.se, telefon 0455-35 93 27

Till toppen