Sommar på Marinmuseum

Marinmuseum sommar exteriör
Oliver Lindqvist, Marinmuseum/SMTM. CC BY.

2024-05-31

Sommaren på Marinmuseum är full av aktiviteter för både stora och små. Från guidade visningar om den seglande flottans historia till barksegling, knopslagning och besök ombord på museifartygen – här finns något för alla.

Sommarprogrammet startar den 24 juni och pågår till och med den 11 augusti. 

Guidade visningar och seglingar

Varje dag hålls guidade visningar om den seglande flottans historia inne på museet. Utomhus erbjuds guidningar ombord på robotbåten HMS Västervik i samarbete med vänföreningen HMS Västerviks vänner. Under ett antal tillfällen under sommaren anordnas också seglingsturer med Marinmuseums mindre skeppsbåtar, så kallade barkar, tillsammans med vänföreningen Carlskrona Båteskader (CBE). Biljetter till de guidade visningarna på Västervik och seglingsturerna med barkarna kan förköpas på Marinmuseums hemsida.

Aktiviteter för barn

Alla barn är välkomna till museets kreativa samlingsplats, Sjömansverkstaden, där de kan skapa fritt utifrån sin egen fantasi. I Knopboden kan barnen lära sig olika sorters knopar och tillverka sin egen nyckelring. Utomhus finns möjligheten att hjälpa till att vårda fullriggaren Jarramas, vars däck behöver blötläggas under sommaren. Här kan alla som vill, med hjälp av hink och borste, svabba däcket precis som skeppsgossarna gjorde förr i tiden.

Besök museifartygen

Från den 1 juni är det möjligt att besöka museifartygen Jarramas, Västervik och Bremön vid Marinmuseums kaj. Slup- och barkasskjulet, där utställningen "Flottans mindre båtar" finns, är också öppet för besök hela sommaren.

Öppettider och entrépriser

Mellan den 1 juni och den 31 augusti har Marinmuseum öppet dagligen* klockan 10–17. Entrépriset är 160 kronor per vuxen, och barn (0–18 år) har fri entré. Biljetter kan köpas digitalt på Marinmuseums hemsida eller på plats i museets entrékassa.

*Stängt midsommarafton den 21 juni.

Mer information

Hela sommarprogrammet finns på Marinmuseums hemsida: Sommar på Marinmuseum

Kontaktpersoner

Johan Vintén, enhetschef publik- och pedagogikenheten
Telefon: 0455-35 93 36
E-post: johan.vinten@smtm.se

Mats Persson, museichef
Telefon: 0708-116 040
E-post: mats.persson@smtm.se 

Presskontakt
Sofie Gren, kommunikatör
Telefon: 0455-35 93 27
E-post: sofie.gren@smtm.se