Sportlov på Marinmuseum – ett riktigt ubåtslov!

Sportlov
Jakob Hedlund, Marinmuseum/SMTM

2024-02-14

Under vecka 8 bjuder Marinmuseum på ett sportlovsprogram med fokus på ubåtar. Här finns aktiviteter och upplevelser för hela familjen. Välkommen till ett riktigt ubåtslov!

Ubåten har under lång tid varit lika mycket en fantasi och en fascination som det har varit ett hot om en osynlig fiende. Idag kan vi färdas långa sträckor under havet och Sverige är ett världsledande land inom ubåtsteknik. Under sportlovet på Marinmuseum lägger vi all vår fokus på just ubåten. På programmet står bland annat:

  • Guidad visning: Introduktion till ubåtar (dagligen klockan 11)

Att resa under havet var länge en fantasi för många äventyrslystna sjöfarare. Idag kan vi faktiskt göra det tack vare att vi har ubåtar! Ubåten kan användas på olika sätt, till exempel med att lyssna efter olika undervattensljud, eller som ett fruktansvärt vapen mot fiender. Den här visningen är helt perfekt att börja museibesöket med.

  • Sjömansverkstaden: Älskade ubåt! (Dagligen klockan 11–15)

Under sportlovet tar vi äntligen fram våra älskade träubåtar för alla barn som vill måla en ubåt i Sjömansverkstaden. Är den kanske svart som natten precis som vår museiubåt Neptun eller är den randig som en tiger med en liten grisknorr i stället för en propeller där bak? Du bestämmer!

  • Träffa en av HMS Neptuns fartygschefer (måndag, tisdag, torsdag och fredag klockan 14.)

Mitt i Ubåtshallen vilar hon - HMS Neptun. Under sina verksamma år under kalla kriget var hon en av världens mest moderna ubåtar. Under sportlovet får du möjlighet att träffa en av Neptuns fartygschefer: Hans-Peter Ehrlow som berättar om hur det var att arbeta ombord på Neptun. Du har också möjlighet att ställa alla möjliga frågor till honom som rör ubåtar. Hur kunde en vanlig dag ute till sjöss se ut? Har han varit med om någonting riktigt otäckt, och vad gör man om det läcker in vatten i en ubåt?

Öppettider

Under sportlovet har Marinmuseum öppet dagligen klockan 10–16, med kvällsöppet till klockan 19 på onsdagen. Fri entré för barn upp till 18 år!

Mer information

Hela sportlovsprogrammet finns på Marinmuseums hemsida: https://www.marinmuseum.se/besok/barn-och-familj/lov-pa-marinmuseum

Kontaktperson

Johan Vintén, chef Publik- och pedagogikenheten
Telefon 0455-35 93 36
E-post johan.vinten@smtm.se  

Veronica Westerblom, museipedagog
Telefon 0455-35 93 54
E-post: veronica.westerblom@smtm.se