Sportlovet på Marinmuseum – tankar om fred och vänskap

Sjömansverkstaden
Marinmuseum, SMTM

2023-02-15

Fred och vänskap är tema för Marinmuseums aktiviteter under sportlovet. Det ges olika visningar för barn om bland annat ubåtar och människor i krig. I skaparverkstaden kan barn skapa utifrån deras tankar om fred och vänskap. Dessutom finns fortsatt möjlighet att se den tillfälliga utställningen ”Meanwhile in Ukraine”.

Rysslands krig mot Ukraina har snart pågått i ett år. Under sportlovet lever därför tanken om fred och vänskap genom programaktiviteter både i och utanför Marinmuseum.

– Vi lyfter frågeställningar om varför det är viktigt att Sverige har ett försvar och hur betydelsefullt det är att hjälpa varandra när världen känns otrygg – som i den tid vi nu lever i, berättar Veronica Westerblom, museipedagog på Marinmuseum.

Se, lyssna och skapa

Inne i museet ges under lovet tre olika visningar för barn:

  • Ubåten i krig och fred, måndag – fredag kl. 11 (ålder 6–12 år): Om hur ubåten kan vara både ett farligt vapen men också fungera fredsbevarande.
  • Vita-vantar-visning, tisdag, onsdag och torsdag kl. 14 (ålder 8–12 år): Undersök äkta föremål ifrån linjeskeppet Prinsessan Sofia Albertina, som sjönk utanför Nederländernas kust 1781.
  • Människan i kriget, fredag kl. 14 (ålder 8–12 år): Om hur människan drabbas av krig men också hur man kan agera i krig som enskild människa och som nation, samt om kvinnor och barn i krig, bland annat skeppsgossens hårda liv.

I Sjömansverkstaden kan barn skapa kring temat fred och vänskap under hela lovet. Marinmuseums knopbod är öppen alla dagar och det går även att gå på upptäcktsfärd med hjälp av museets på-egen-hand-material. På lördagen kl. 13 blir det sagoläsning om monster i natten.

Utanför museet kan vuxna och barn i vuxet sällskap besöka fotoutställningen ”Meanwhile in Ukraine” som skildrar invånarna i Kievs förberedelse inför de ryska angreppen under våren 2022. Där kommer också årsdagen av krigets början, den 24 februari, att uppmärksammas av Marinmuseum.

Öppettider och entrépriser

Under sportlovet, måndag 20 februari till söndagen 26 februari, har Marinmuseum öppet alla dagar kl. 10–16 samt kvällsöppet onsdagen kl. 10–19.

Från den 17 januari 2023 tar Marinmuseum ut entréavgift. Biljetter köps på plats i museets entrékassor.
Pris under sportlovet: Vuxen: 100 kr; ung besökare, 0–18 år: Fri entré. På onsdagen är det fri entré för alla. 

Mer information

Sportlovsprogrammet och mer information finns på Marinmuseums webbplats, https://www.marinmuseum.se/upplev/barn_och_familj/lov-pa-marinmuseum

Presskontakt

Sofie Gren, kommunikatör, telefon 0455-35 93 27, e-post sofie.gren@smtm.se