Välbesökt och händelserik sommar på Marinmuseum

Mix sommaren på MM
Marinmuseum, SMTM

2022-08-31

Det har varit en händelserik sommar på Marinmuseum. Firande av Marinen 500 år, 25-årsjubileum på Stumholmen och nya föremål till samlingarna har lockat både besökare och media till museet.

Under juni-augusti har Marinmuseum haft drygt 140 000 besök. Besökarna har varit både från Sverige och utlandet och många har kommit med alla de kryssningsfärjor som anlöpt Karlskrona under sommaren. Museichef Mats Persson berättar:

– Vi är nu nästan tillbaka till de besökssiffror vi hade innan coronapandemin. Det värmer mitt museichefhjärta att se alla våra besökare gå runt i museet och delta på plats i våra aktiviteter igen. Det är så det ska vara. Nu fortsätter vi vårt strategiska arbete med att erbjuda våra besökare ny kunskap både på plats och digitalt.

Sommarprogram, marindagar och tåg

Många olika sommaraktiviteter har erbjudits besökarna. Som vanligt har det varit sommarvisningar, segelturer med våra barkar, besök på fartygen, skeppsgosseskola och mycket mer. I början av juni firade museet att det funnits 25 år på Stumholmen och bjöd in alla besökare till fika, föredrag och föremålsvisningar. I augusti kom firandet av Marinen 500 år på riktigt till Karlskrona då Marinmuseum medverkade i Marindagarna som anordnades av Marinen. Det var guidade visningar, föreläsningar och filmvisning, både på plats på museet och i ett tält utanför Amiralitetskyrkan. Bland annat föreläste Marinchef Ewa Skoog Haslum om ”Marinen här, nu och sen” för besökare på plats i museet och via en livesändning på webben. Dessutom kom systermuseet Järnvägsmuseet på en uppskattad visit där drygt 600 personer besökte ett äkta museitåg på Karlskrona central.

Vrakfynd från Nederländerna

Marinmuseum har under sommaren berättat om ett välkommet tillskott till samlingarna – ett antal föremål som bärgats från linjeskeppet Prinsessan Sophia Albertina, som förliste 1871 utanför Nederländernas kust i en av de svåraste olyckorna i svenska flottans 500-åriga historia. Föremålen som tidigare tillhört Nederländerna är nu överlämnade till Sverige. En del av dem går att se i Temarummet på museet.

Hösten på Marinmuseum

Nu tar hösten vid på Marinmuseum med ändrade öppettider från den 1 september och ett nytt program med aktiviteter för både vuxna och små. Marie Chen, programkoordinator på Marinmuseum, berättar:

– Vi fortsätter med föreläsningar på temat Marinen 500 år där vi djupdyker i flera spännande historier om bland annat sjöhjältar, njutningsmedel och om den dramatiska händelsen ombord på ubåten Neptun. Dessutom ordnar vi ett par söndagar under hösten Söndagskul där alla barn som vill kan göra sin egen stopmotion-film.

Aktuella öppettider och höstens program finns på Marinmuseums webbplats, marinmuseum.se

Kontaktpersoner

Mats Persson, museichef på Marinmuseum, e-post mats.persson@smtm.se, telefon 0708-116 040

Marie Chen, programkoordinator på Marinmuseum, e-post marie.chen@smtm.se, telefon 0455-35 93 48

Presskontakt

Amanda Lundin, kommunikatör på Marinmuseum, e-post amanda.lundin@smtm.se, telefon 0455-35 93 18

Till toppen