Världsarvet firas på Marinmuseum 27–29 oktober

scenföreställningen ”Nattlig resa”
Timjan Wall

2023-10-24

I år är det 25 år sedan Örlogsstaden Karlskrona utsågs till världsarv. Det firar Karlskrona kommun med Världsarvsfestivalen som pågår i sex dagar. Marinmuseum är som en del av världsarvet Örlogsstaden Karlskrona självklart också en del av Världsarvsfestivalen.

Det har gått 25 år sedan Unesco utsåg Örlogsstaden Karlskrona till världsarv. Den 24–29 oktober firas 25-årsjubileet med en festival där världsarvet står i centrum. Det bjuds på ett program för alla åldrar och sinnen med bland annat utställningar, föreläsningar, rundvandringar, konst, musik och aktiviteter för barn. 25-årsjubileet sammanfaller också med 30-årsjubileet för Bo93, en bomässa som ledde till en historisk utveckling av Stumholmen.

Världsarvsfestivalen på Marinmuseum

Under helgen den 27–29 oktober har Marinmuseum extraöppet med spännande föreläsningar, visningar och evenemang – för både stora och små!

– Vi är jätteglada att 25-årsjubileet av Örlogsstaden Karlskronas utnämning till världsarv uppmärksammas med en festival. För oss på Marinmuseum är det en självklarhet att vara med och fira detta! Därför har vi kvällsöppet hela helgen under festivalen, och bjuder på ett fullspäckat program för både barn och vuxna. Själv är jag väldigt nyfiken på föreställningen Nattlig resa, den tror jag kommer bli en upplevelse utöver det vanliga, säger Malin Jogmark, verksamhetsutvecklare på Marinmuseum.

På programmet står bland annat:

  • ”Mörkt uppdrag” den 27 oktober: Besökare i alla åldrar kan hjälpa besättningen på ubåten HMS Neptun att släcka en brand och lämna ubåten. Den stora utmaningen är att det är helt mörkt i Ubåtshallen.
  • Föreläsning den 28 oktober: ”Pest, koppor och andra farsoter – katastrofala sjukdomar i örlogsstaden” med journalisten Matilda Skoglöw.
  • Föreläsning den 29 oktober: ”Om döden i örlogsstaden – dödens praktiker under 1700-talet” med teologen Philip de Croy, Nordens enda dödsvetare!
  • Dagligen: Guidad visning ”Världsarvets katastrofer” – om Karlskronafebern och andra katastrofer, som till exempel den stora stadsbranden och skeppet Dygdens förlisning.

Unik nattlig resa på havet

Med scenföreställningen ”Nattlig resa” bjuder konstnärsduon Reich+Szyber in deltagarna till en unik resa, med havet som scen. Med start från Marinmuseums brygga ger sig deltagarna ut på en unik resa där havet utforskas som plats för eftertanke. Under resan lyssnar deltagarna på Björner Torssons poetiska berättelse, en utmanande framkallning av vattnets mystik och mörker. Föreställningen ges klockan 18.30 den 27–29 oktober. Mer om föreställningen och biljetter finns på Marinmuseums webbplats.

Mer information

Marinmuseums program under Världsarvsfestivalen finns på Marinmuseums webbplats: https://www.marinmuseum.se/om-marinmuseum/en-del-av-varldsarvet/varldsarvsfestivalen

Hela programmet för Världsarvsfestivalen hittar du på Världsarvet Karlskronas webbplats: https://www.karlskrona.se/varldsarvet-orlogsstaden-karlskrona/varldsarvet-orlogsstaden-karlskrona/v%C3%A4rldsarvet-%C3%B6rlogsstaden-karlskrona-fyller-25-%C3%A5r/v%C3%A4rldsarvsfestivalen-2429-oktober/

Kontakt

Malin Jogmark, verksamhetsutvecklare
malin.jogmark@smtm.se
0455-35 93 06

Presskontakt

Sofie Gren, kommunikatör
sofie.gren@smtm.se
0455-35 93 27

Till toppen