Veteranbåtsdagen lockar gräddan till Marinmuseum

Marinmuseum Veteranbåtsdagen
Joakim K E Johansson

2010-05-25

Sommarens höjdpunkt för alla veteranbåtsälskare är tillbaka även i år utanför Marinmuseum i Karlskrona. Bland annat visas Ivar "Tändstickskungen" Kreugers snabbaste båt upp.

Söndagen den 4 juli är det återigen dags för den populära Veteranbåtsdagen utanför Marinmuseum i Karlskrona, en heldag för alla som älskar gamla båtar. Här visar veteranbåtsägare upp sina klenoder samtidigt som de tävlar om åtråvärda priser.

– Veteranbåtsdagen blir större och större för varje år, men hur många som kommer beror också väldigt mycket på vädret, säger Manne Dunge, projektledare Veteranbåtsdagen.

I år får Veteranbåtsdagen bland annat besök av Ivar Kreugers mest kända och snabbaste båt M/Y Svalan. Denna 11 meter långa motoryacht byggdes för att Kreuger skulle ta sig från representationsvillan på Djurgården till fritidshuset på Ängsholmen på bara en timme. 52,3 knop är maxfarten för Svalan och det är än idag väldigt snabbt för en motorbåt. Svalan byggdes på Lidingövarvet 1928, den som visas upp på Marinmuseum är en kopia av originalet som förstördes under bärgning.

En annan höjdare är motorkryssaren Sonja som byggdes 1954 vid Gräddö varv. Sonja var den första fritidsbåten som k-märktes och den är väl bevarad i originalskick.

Marinmuseum guidar ombord på svenska flottans sista fullriggare, Jarramas från år 1900, som ska återställas till originalskick. Motortorpedbåt T38 från 1951 uppvisningskör, museets barkar från 1800-talet seglar och utöver det bjuds det på marin marknad, blekingsk mat, musik och mycket mer.

Veteranbåtsdagen ingår i evenemanget Nostalgia Festival som arrangeras av motortidningsförlaget Albinsson & Sjöberg. Under lördagen hålls Veteranbilsdagen i Ronneby Brunnspark. Under söndagen visas flera av de deltagande veteranbilarna upp även utanför Marinmuseum.

Kontaktpersoner
Manne Dunge, 1:e intendent och projektledare Veteranbåtsdagen
0455-35 93 21
manne.dunge@maritima.se

Joakim Johansson, informationsansvarig
0455-35 93 53
joakim.johansson@maritima.se

Till toppen