Barn bygger världsarvet i Minecraft

Minecraftbyggande på Marinmuseum
Malin Jogmark, Marinmuseum/SMTM

2021-10-20

Marinmuseum välkomnar barn att vara med och forma världsarvet Örlogsstaden Karlskrona i datorspelet Minecraft.

På Världsarvsdagen söndag den 24 oktober förvandlas Hörsalen på Marinmuseum till en spelstudio där föranmälda Minecraft-experter i åldrarna 7-12 år kommer att samarbeta för att bygga det världsarv de vill se idag och i framtiden.

Under tidigare spelträffar som Marinmuseum anordnat har barn byggt upp delar av centrala Karlskrona i Minecraft samtidigt som de lärt sig om världsarvets historia och om hur ett världsarv bevaras. Barnen har i sin tur delat med sig av många kloka idéer om hur Örlogsstaden kan utvecklas i framtiden. Förhoppningen är att diskussionerna ska fortsätta under den kommande spelträffen.

– Att diskutera med barnen vad som är viktigt för dem är en angelägen del av uppfylla det uppdrag Unesco gett oss att bevara och utveckla världsarvet, säger Malin Jogmark, verksamhetsutvecklare och ansvarig för spelträffen.

Spelträffen på Marinmuseum ingår i programmet för Världsarvsdagarna som flera aktörer i Karlskrona kommun samverkar kring och arrangeras tillsammans med Högskolan i Skövde vars forskare undersöker datorspel som verktyg för lärande och berättande om kulturarv.

– Att kombinera datorspel och pedagogik är ett bra sätt att göra kulturarvet mer angeläget för en ny publik. Vi har fått samtal från lärare som blivit överraskade av elevernas kunskap om världsarvet. Barnen säger att de lärt sig det i Minecraft, berättar Malin Jogmark.

Spelträffen har begränsat antal platser av smittskyddsskäl och är redan fullbokat.

Mer information

Tid: söndag den 24 oktober kl. 10.30-12.30 och 13.30-15.30
Plats: Hörsalen, Marinmuseum
Kontaktperson: Malin Jogmark, verksamhetsutvecklare vid Marinmuseum, e-post malin.jogmark@smtm.se, telefon 0455-359306

Till toppen