Skepp & folk – örlogsstaden Karlskrona är Marinmuseums nya utställning

Skepp & folk - Örlogsstaden Karlskrona
Grafisk formgivare: Hanne Lindberg, Marinmuseum/SMTM.

2021-09-09

Från och med imorgon kan du besöka Marinmuseums nya utställning Skepp & folk – örlogsstaden Karlskrona. En resa från ek till skepp, från handelsstad till världsarv.

Från och med imorgon kan du besöka Marinmuseums nya utställning Skepp & folk – örlogsstaden Karlskrona. En resa från ek till skepp, från handelsstad till världsarv.

På årsdagen av vår kände svenske skeppsbyggare Fredrik Henrik af Chapmans födelsedag, född 9 september 1721, invigs museets senaste utställning om skeppsbyggeri och människor i örlogsstaden Karlskrona. I utställningen möter du flera människor som levde i staden under 1700-talet. En tid då Sveriges främsta skeppsbyggare, arkitekter och befästningsbyggare samlades för att skapa en ideal örlogsstad.

- Genom att återanvända delar av tidigare utställning och vrida om perspektiven har vi skapat en miljö som ger ett mänskligt perspektiv på tillvaron under den här långa tiden. Det blir lättare att identifiera sig med den tidens vardagshändelser och utmaningar genom mötet med både karaktärerna och deras tankar och känslor, berättar projektledaren Johan Gustafsson som arbetar som utställningsproducent på Marinmuseum.

Omringad av ekskog och stadsmyller, segel och skeppsmodeller guidas du på en färd från Karlskronas grundande 1680 till dagens världsarvsstad. En resa från dåtid till nutid som många gånger innehåller samma sorts material, byggnader eller liknande upplevelser för de människor som varit en del av den. I Skepp & folk presenteras även arbetet med fartyg som produceras på Karlskronavarvet än idag.

- Arkiv, dokument, forskning, intervjuer och såklart föremålssamlingar har bidragit till en gedigen utställning om skeppsbyggeriets historia i örlogsstaden Karlskrona. En viktig del av Marinmuseums innehåll som har fått blomma ut med människan i fokus, säger museichef Mats Persson.

Invigningen av ”Skepp & folk – örlogsstaden Karlskrona” sker under eftermiddagen den 9 september med ett mindre sällskap inbjudna gäster. På kvällen publiceras en kortare invignings-/presentationsfilm på marinmuseum.se, för att alla ska kunna ta del av informationen om den nya utställningen. Utställningen är öppen för publik från fredagen den 10 september. 

Kontaktperson:
Mats Persson, museichef på Marinmuseum
mats.persson@smtm.se 
0708 116 040

Presskontakt:
Hanna Marcolin
kommunikatör med samordningsansvar på Marinmuseum
hanna.marcolin@smtm.se
0455 35 93 26

Utställningen Skepp & folk - Örlogsstaden Karlskrona

 

En del av Statens maritima och transporthistoriska museer 

Till toppen