För dig som är lärare och vill jobba med museet på egen hand. Du och dina elever kan använda materialet inför ett besök eller efter ni har varit på museet.

Årskurs 3-6

Går bra att anpassa för yngre och äldre elever.

Högstadiet och gymnasiet

För dig som är lärare för elever på högstadiet eller gymnasiet finns ett material som tar fasta på känslan av hot som fanns under kalla kriget. Syftet med materialet är att väcka tankar om hot och rädsla och går att använda i klassrummet eller inför ett besök av museets utställning Ytspänning.

De tio sjövettsreglerna

Sjövettsreglerna är bra att känna till när man ska ut på sjön. Här kan du ladda ner tio olika affischer. 

Båtsmanskistan - en resväska från 1600-talet

Besättningen ombord på Vasa hade packat sina saker i kistor och tunnor. Vad som hände med människorna som överlevde kantringen, vet vi mycket lite om. Men deras saker blev kvar ombord.

I båtsmanskistan har vi packat ned kopior av enkla vardagsföremål som grävdes fram ur skeppets inre, väl bevarade efter 333 år på havets botten. Ur arkivens gömmor har vi letat fram dokument som kompletterar den historia som de arkeologiska fynden berättar.

Hur kan man veta något om det som hände för länge sedan?

Ett par skor, några kopparmynt, en yllemössa, en snidad sked, några gulnade handskrivna dokument – alla är de ledtrådar till mer kunskap om det som hände för länge sedan. Lägg historiens pussel och få en bild av hur människorna hade det på 1600-talet!

Fördjupningsmaterial

I kistan ligger också fakta- och arbetsblad, böcker och filmer om Vasa och 1600-talet.

Vill du låna båtsmanskistan?

Kistan kan du låna en eller två veckor. Det kostar ingenting, men du får själv hämta och återlämna den. Kontakta oss för mer information eller för att låna kistan.

Mer information