Mat
08 apr 2021
Mat ombord
I pandemitider skaffar sig många en ny hobby. Varför inte pröva att laga några av flottans maträtter?
Först ut i denna lilla matserie är en maträtt som kunde ätas av manskapet ombord på örlogsfartygen under 1700-talet. Receptet är något moderniserat. Vill du ha en mer autentisk prägel på maten så översalta. Köttet på den tiden var rejält insaltat. Recepten i matserien är en kombination av gamla måltidsordningar och recept. Måltidsordningarna ger dock inte hela bilden då proviant kunde saknas eller utökas beroende på omständigheterna.
Ärtor med fläsk
Lunchmåltid. Har du ätit 1 portion av den här ärtsoppan kan du räkna med att ha ätit din dagsranson av kött för år 1782, men en femtedel av din veckoranson för 1796. Det skiljde sig alltså en del mellan år och skepp. Istället för lika mycket kött som 1782 fick man 11 gram tobak mer 1796.
(4 personer)
5 dl torkade ärtor (gula eller grå)
800 g saltat fläsk (eller 6 paket bacon)
1,5 l vatten
(1 lök)
Peppar (vill du ha mer 1600-tal, så uteslut pepparn)
Lägg ärtorna i blöt kvällen innan (12 timmar).
Koka fläsk och ärtor i 5–6 timmar. Vill du ha en mer modern touch på soppan, koka den enbart i 2 timmar istället. Kött och ärtor kokar sönder helt då man kokar dem en längre tid. Du kan skumma av fettet som flyter upp till ytan och spara i en glasburk om du vill prova grötreceptet som kommer i ett senare inlägg. Hacka och lägg i löken när det är en timmes koktid kvar och tillsätt peppar. För moderniserad variant, ät med en sked senap i.
Måltidsdryck 1700–1758
(1 person) 1,7–2,6 liter öl
|
Måltidsdryck 1796
Vinättika & vatten (1 person) 4 tsk 12-procentig ättikssprit 4 tsk rödvinsvinäger Vatten (jag tog 8 dl till denna mängd vinättika)
Brännvin (1 person) 4 cl brännvin
|
Lästips:
Een lijten Kockebook, hwaruthinnan beskrifwes huruledes man allahanda spijs wäl koka och tilrätta (1650)
Kokbok, hwilken lärer grunden till Kokeriet av Johan Winberg (1761, 1803)
En liten Hushållsbok av Anna-Maria Ruckersköld (1785)
The 1811 Dictionary of the Vulgar Tongue av Francis Grose (1785, 1811)
Uppländsk undfägnad- matkultur och recept: tradition och anpassning av Håkan Liby & Gunilla Nelander (1994)
Lobscouse & Spotted Dog av Anne Chotzinoff Grossman och Lisa Grossman Thomas (1997)
Skrovmål av Ulrica Söderlind (2006)
På krogen med Linné- sjökrogar och svensk 1700-talsgastronomi av Ulrica Söderlind (2008)
Marie Chen, Programkoordinator