Pedagogbloggen

Få en inblick i vardagen som museipedagog på Marinmuseum. Den pedagogiska verksamheten på och utanför museet som många gånger handlar om kreativa möten mellan människor i olika åldrar. Vår passion för pedagogik, det maritima och för vår historia delar vi med oss av för att stimulera till inlärning i ständig utveckling. Följ med oss och dela gärna dina tankar med oss längs vägen.

Drömmar om undervattensresor

Att resa under havet var länge en fantasi för många äventyrslystna sjöfarare. Många experiment utfördes med ubåtar, bland annat av Drebbel i Holland på 1600-talet. Bushnells undervattenskapsel ”Turtle” drevs av pedaler och användes under amerikanska frihetskriget 1775-83. I litteraturen drömde Jules Verne om en undervattensfarkost för världsomsegling under havet.

I den svenska flottan var det först i början av 1900-talet som de första ubåtarna började användas. Den allra första, Hajen I (1904), finns utställd i ubåtshallen på Marinmuseum. I utställningen finns också modeller av ubåtar som aldrig blev verklighet, utan förblev drömmar.

Ubåtsmodellerna på bilderna nedan visar modell av undervattensfarkost i trä med fönster, troligtvis från 1700-talet, samt L.E. Enroths steampunkiga modell till undervattenstorpedbåt (1897). Ingen av modellerna kom till utförande.

Malin Jogmark, verksamhetsutvecklare 

    Till toppen