Den här dagen, 8 december 1907, blev Gustav V svensk kung. Förutom att vara kung i Sverige så fick han också ge namn till ett av pansarskeppen. En pansarbåtsförening startade en insamling 1912 i protest mot att försvaret fick minskat anslag. Efter bara 100 dagar hade man lyckats samla in mer än vad som behövdes för att bygga pansarskeppet Sverige som sjösattes 1915. Totalt byggdes det tre pansarskepp i samma klass - Drottning Victoria, sjösatt 1917, och Gustav V, sjösatt 1918.

Gruppbilden tagen 1923 ombord på Gustav V finns i Marinmuseums arkiv.