Denna dag, den 17 december 1903, skedde världens första helt kontrollerade luftfärd med flygplan. Orville Wright lyckades i North Carolina flyga 37 meter under 12 sekunder och skrev därmed in sig i historien. Sverige köpte i början av 1910-talet in flygplan till marinen för att kunna användas vid spaning. 1914 placerades de på Stumholmen, Karlskrona, och flera flyghangarer byggdes. Kvar idag finns hangarerna nr 3 och nr 4, byggda 1926 och 1929. Bilden ifrån museets arkiv föreställer ett sjöflygplan utanför hangarerna.