På Julafton, år 1641, föds Hans Wachtmeister i Stockholm. Han tjänstgjorde i engelska flottan i krig mot Holland men kom tillbaka till Sverige och deltog i Skånska kriget på 1670-talet där han steg i graderna. Blev utnämnd till riksråd och guvernör över Blekinge och Kalmar län samt amiralgeneral med uppdrag att återuppbygga flottan och örlogsbasen som flyttades ifrån Stockholm till Karlskrona. Upphöjd till greve med namnet Wachtmeister af Johannishus 1687. Bilden visar en oljemålning av Hans Wachtmeister som finns på Marinmuseum.