Pedagogbloggen

Få en inblick i vardagen som museipedagog på Marinmuseum. Den pedagogiska verksamheten på och utanför museet som många gånger handlar om kreativa möten mellan människor i olika åldrar. Vår passion för pedagogik, det maritima och för vår historia delar vi med oss av för att stimulera till inlärning i ständig utveckling. Följ med oss och dela gärna dina tankar med oss längs vägen.

Mat - gröten

Gröten  

Den andra maträtten i serien blir den lättlagade och mångsidiga gröten. Gröt åt man redan för 32 000 år sedan.

Gröt serveras både till lunch och kvällsmål om du ligger sjuk, eller enbart som kvällsmål om du är frisk. Har du som sjukling turen att få hamna under läkaren Arvid Faxe (1733–1793) får du plommon i gröten. Till ett av målen byter Faxe även ut vattnet i gröten mot köttbuljong och kan då också lägga till lite kött i soppan i samma mål.

Gröt serverades inte bara till sjuklingar i den svenska flottan, utan också i brittiska flottan. Sjukvaktarna där kallades för grötpojkar (loblolly boys) då de delade ut gröten till sjuklingar.

Gröt (på bilden är det korngrynsgröt)

(1 person under 1700-talet, minst 4 personer under 2000-talet)

3 dl korngryn/havregryn/vetegryn/skeppsskorpor

1,5 l vatten

(1 tsk salt)

40 g saltat smör, ister eller fett som skummats av från kött vid tidigare tillfälle (minska mängden till 12 g smör om du känner dig sjuk).

Låt gryn och vatten koka på låg värme i 1 timme (använder du dig av ångade och valsade havregryn kan du minska koktiden till totalt 10 minuter). Rör om någon gång då och då. Jag tycker att man kan lägga till salt. När du tycker att gröten har lagom konsistens och är färdig, gör en grop mitt i och lägg i fettet. Servera!

 Måltidsdryck

Frisk

4 cl brännvin

Sjuk

1 liter Kornmjölsvatten

2 dl öl

Lästips:

Een lijten Kockebook, hwaruthinnan beskrifwes huruledes man allahanda spijs wäl koka och tilrätta (1650)

Kokbok, hwilken lärer grunden till Kokeriet av Johan Winberg (1761, 1803)

En liten Hushållsbok av Anna-Maria Ruckersköld (1785)

Uppländsk undfägnad- matkultur och recept: tradition och anpassning av Håkan Liby & Gunilla Nelander (1994)

Skrovmål av Ulrica Söderlind (2006)

På krogen med Linné- sjökrogar och svensk 1700-talsgastronomi av Ulrica Söderlind (2008)

Marie Chen, Programkoordinator

    Till toppen