Drömmar om undervattensresor

Att resa under havet var länge en fantasi för många äventyrslystna sjöfarare. Många experiment utfördes med ubåtar, bland annat av Drebbel i Holland på 1600-talet. Bushnells undervattenskapsel ”Turtle” drevs av pedaler och användes under amerikanska frihetskriget 1775-83. I litteraturen drömde Jules Verne om en undervattensfarkost för världsomsegling under havet.

I den svenska flottan var det först i början av 1900-talet som de första ubåtarna började användas. Den allra första, Hajen I (1904), finns utställd i ubåtshallen på Marinmuseum. I utställningen finns också modeller av ubåtar som aldrig blev verklighet, utan förblev drömmar.

Ubåtsmodellerna på bilderna nedan visar modell av undervattensfarkost i trä med fönster, troligtvis från 1700-talet, samt L.E. Enroths steampunkiga modell till undervattenstorpedbåt (1897). Ingen av modellerna kom till utförande.

Malin Jogmark, verksamhetsutvecklare