Mat ombord - ubåt

Intervju med Olof Hjort, dykare emeritus, radiokock, krögare och kunnig inom mathistoria.

Olof Hjort har gjort matprogram 10 år i sträck tillsammans med Carina Melin med olika inbjudna gäster i P4 Blekinge.

Han har erfarenhet av fem olika ubåtstyper, HMS Spiggen (brittiska XE-klassen) och Draken II-, Hajen III-, Jaktubåts- och Näcken-klasserna.

När tjänstgjorde du i flottan?

1965­–1988

Vilken befattning hade du?

Dykeri & maskin, lagade mat ombord några gånger på HMS Forellen.

Hur var det att laga mat ombord på ubåt?

Med Näcken-klassen skedde ett mat-skifte. Tidigare var ubåtens främsta uppgift att ge sig ut, skjuta och sedan återvända. Då räknade man med att det inte behövdes annat än fryst mat som värmdes upp. Köket låg bredvid toaletten. När man skulle spola toaletten behövde man på HMS Forellen ha dörren öppen…

Men senare förändrades uppgifterna och man var ute längre perioder. Då höll inte den gamla matfilosofin längre, berättar Olof. Med Näcken började man med en demokratimäss då alla, oavsett befattning, satt i samma mäss istället för att vara uppdelade på tre olika mässar. Man fick göra om köket och Västergötland-klassen fick ett riktigt kök.

Vad är typiska maträtter man kunde få ombord?

Husmanskost. Mat som Doppsko – som är gräddstuvad pyttipanna – kalops eller korv stroganoff. I land kan man få festligare rätter.

Vad är värsta matminnet?

Det var en nyårsafton långt upp i Norrland – de var väl fulla i köket – och så slängde de in julkalkonen i ugnen med plast och allt. (Tips till läsaren: lyssna på avsnittet med Olof Hjort om julmiddagen 180 meter under ytan som finns i Sveriges Radios arkiv.)

Vad var populärast?

Skomakarlåda – potatismos med ryggbiff, bacon eller fläsk.

Vad är speciellt med att laga mat på ubåt?

Lukten stannar kvar om du inte snorklar. Lagar du stekt fläsk med löksås så har du en gråtande ubåt. Men man kan fortfarande ha en surströmmingsfest ombord. Maten stuvas in lite varsomhelst den får plats.

Vad fick man för måltidsdryck?

Vatten, lättöl, mjölk, kaffe. Det är viktigt med kaffe, det var alltid 6 liter kaffe på.

En mathistoria:

Platsen är utanför Dalarö. Kocken har satt in maten i ugnen, det ska bli kyckling. Kocken sätter sig för att spela kort i officersmässen.

En orolig värnpliktig kommer in några gånger för att påtala att kycklingen är på väg att bli färdig, men kocken spelar vidare i godan ro.

Till slut säger den värnpliktige: Nu är kycklingarna kolsvarta!

Kocken låter sig inte stressas: Dumma beväring, ändra beskrivningen till sothöns!

Doppsko (Marinens kokbok, 2006)

5 personer

750 g okokt eller kokt potatis

300 g köttrester

250 g gul lök

25 g hackad ättiksgurka

½ liter steksås eller brun grundsås

Smör till stekning

Skala potatisen. Skär potatis och köttrester i 1 cm stora tärningar eller mindre. Stek potatis och kött.

Skala, hacka och fräs löken. Hacka ättiksgurkan.

Koka upp såsresterna eller gör en ny grundsås.

Blanda ner potatis, kött, lök och gurka och ge allt ett uppkok. Rör försiktigt så att potatisen inte mosas sönder.

Marie Chen, Programkoordinator