#marinmuseum

YouTube

Svenskt Sjöförsvar - Maria Magdalena Klopprot

Uppladdad av Marinmuseum

Svenskt Sjöförsvar - Otto Henrik Nordenskjöld

Uppladdad av Marinmuseum

Svenskt Sjöförsvar - Mats Mattson Blomma

Uppladdad av Marinmuseum

Ett föremål i fokus

Uppladdad av Marinmuseum

Personalen väljer föremål - Kanonslup

Uppladdad av Marinmuseum

Personalen väljer föremål - Hatt

Uppladdad av Marinmuseum

Personalen väljer föremål - Kakelugn

Uppladdad av Marinmuseum

Personalen väljer föremål - Skulptur

Uppladdad av Marinmuseum

Instagram

#marinmuseum
Marinmuseum: På land,  på vatten,  på riktigt! 

#marinmuseum #galjonsfigur #galjonshallen #fartyg #blekinge #karlskrona #stumholmen #visitblekinge #visitkarlskrona #museum #sweden #maritime

Foto: @marinmuseum

Uppladdad 2021-06-10 10:53

Den 6 juni, 2014, såg det ut så här utanför Marinmuseum. Invigning av Ubåtshallen! 
Känns som att tiden gått fort sedan dess?
Numera är HMS Neptun och Hajen 1 en självklar del av museet 🌊

#marinmuseum #ubåt #6juni #nationaldagen #sverige #invigning #submarine #marinensmusikkår #blekinge #firande #2014

Foto: @marinmuseum

Uppladdad 2021-06-06 11:32

För första gången på över ett år har vi nu Ubåtshallen öppen för er besökare! 

Ubåten Neprun är stängd för ombordstigning en tid framöver, men hela utställningen intill och omkring ubåtarna går att besöka. 

Varmt välkomna till oss!

#marinmuseum #blekinge #sweden #fartyg #museum #ubåt #submarine #utställning #karlskrona #visitkarlskrona #visitblekinge

Foto: @marinmuseum

Uppladdad 2021-06-04 14:57

Imorgon öppnar vi klockan 10.00 och har sedan 1 juni öppet 10.00-17.00 dagligen!
Fri entré. 

Varmt välkomna!

Läs på "Besök oss" på www.marinmuseum.se om allt som gäller inför ditt besök. 

#marinmuseum #karlskrona #blekinge #museum #öppettider #maritim #flowers #nature #sweden #besöksmål #summer #openmuseum

Foto: @marinmuseum

Uppladdad 2021-05-31 10:51

Äntligen lite härligt museiväder! 💦😉

Imorgon öppnar vi Marinmuseum!
Öppet klockan 10.00-16.00.

All information om ditt besök hittar du på www.marinmuseum.se/besok-oss 

#marinmuseum #museum #karlskrona #blekinge #visitkarlskrona #visitblekinge #visitsweden #ig_svenskabilder #instagram #maritime

Foto: @marinmuseum

Uppladdad 2021-05-25 16:34

Jarramas bogsering till polhemsdockan 1967. 
Nu ligger hon utanför Marinmuseum och vilar intill bryggan. Ett fartyg som ligger många varmt om hjärtat.

Foto: Lennart Bergqvist
Finns på Digitalt museum. 

#marinmuseum #jarramas #fullriggare #bogsering #karlskrona #blekinge #museum #fartyg

Foto: @marinmuseum

Uppladdad 2021-05-24 16:45

Som vi har längtat! Vi kan nu med stor glädje berätta att vi öppnar igen den 26 maj. 

För första gången på över ett år slår museet även upp portarna till Ubåtshallen. Ubåten Neptun förblir stängd för ombordstigning en tid framöver, men hela utställningen intill och omkring ubåtarna går att besöka. 

Vi har självklart vidtagit en rad försiktighetsåtgärder på museet och antalet samtidiga besökare i lokalerna kommer att begränsas till max 230.

Med hjälp av vår personal, markeringar och skyltning inne i museet kommer ni besökare att få hjälp att hålla avstånd och iaktta försiktighet. För att säkerställa att det finns gott om utrymme och undvika att det blir trängsel så räknas antalet besökare i realtid. Städningen är utökad och handspritstationer finns.

Öppettider
Från och med den 26 maj har huvudbyggnaden, Ubåtshallen och museibutiken öppet mellan klockan 10.00 och 16.00, (stängt måndag 31 maj). Från 1 juni öppet dagligen kl 10.00-17.00. Även restaurang Skeppsgossen återöppnar den 26 maj, men in- och utgång för matgästerna kommer att ske via en egen entré från bryggan, och alltså inte via Marinmuseums ordinarie entré.

På www.marinmuseum.se kan du se mer vad som gäller inför och under ditt besök hos oss!

Varmt välkommen! Äntligen! <3 

#marinmuseum #öppnar #museum #blekinge #karlskrona #besöksmål #maritim #sweden #visitsweden #visitkarlskrona

Foto: @marinmuseum

Uppladdad 2021-05-20 11:38

Vår Överintendent på Statens maritima och transporthistoriska museer Lars Amréus m.fl. skriver i en debattartikel på DN Debatt om coronapandemins påverkan. Lars Amréus har tillsammans med övriga chefer för landets tretton centralmuseer skrivit denna artikel som i söndags publicerades på DN Debatt.

Debattartikeln handlar om coronapandemins stora påverkan på museernas ekonomi och de konsekvenser detta kan få för museernas omfattande och unika samlingar, museernas kompetensförsörjning och den stora samlade kunskapen om vårt gemensamma kulturarv. 

Ur debattartikeln:
”Utan ytterligare stöd till fler museer och framför allt stärkt långsiktig finansiering som möjliggör fortsatt utveckling, effektiv samlingsförvaltning och nödvändig digitalisering, står stora kulturhistoriska värden på spel.”

”Tillsammans förvaltar landets 13 nationella centralmuseiorganisationer omfattande och unika samlingar – så värdefulla att deras betydelse aldrig kan räknas i ekonomiska termer. Kunskap och värden som det tagit decennier eller sekler att bygga upp, ser vi nu kan raseras på kort tid. I spåret av en utdragen pandemi och utan en stabil långsiktig finansiering samt investeringar i infrastruktur riskerar oersättliga kulturhistoriska värden att gå förlorade.”

Läs hela debattartikeln ”Kunskap om vår historia riskerar att förloras för alltid” via länken här: 
https://www.dn.se/debatt/kunskap-om-var-historia-riskerar-att-forloras-for-alltid/

#marinmuseum #vasamuseet #sjöhistoriska #järnvägsmuseet

Foto: @marinmuseum

Uppladdad 2021-05-11 20:49

Marinmuseum, Sveriges nationella museum för den svenska marinens historia, från år 1522 till idag. Men varför just 1522?

Våren 1522 råder det krig i Sverige. Den unge adelsmannen Gustav Vasa har valts till svensk riksföreståndare och leder motståndet mot den danske unionskungen Kristian II. Gustav Vasa inser att han måste ha egna örlogsskepp för att kunna besegra Danmark. Han vänder sig då till den mäktiga hansestaden Lübeck som säljer tio fullt utrustade och bemannande skepp till Gustav Vasa. 1522 seglar de in vid den svenska kusten. Sveriges första flotta är född.

Marinmuseum: På land, på vatten, på riktigt! 

#marinmuseum #1522 #gustavvasa #sverige #museum #flotta #kristianII #skepp #blekinge #karlskrona #maritime #sweden

Foto: @marinmuseum

Uppladdad 2021-05-10 19:27

Det fina vårvädret lyser med sin frånvaro. I normala fall kallar vi detta ”perfekt museiväder”, men med fortsatt stängt museum får vi tänka om. Däremot kan man njuta av vacker konst och riktiga djupdyk digitalt! Perfekt digitalt väder? 

Idag vill vi visa er en underbar målning och berätta lite om minsveparen Bremön. Denna akvarell är målad av konstnären Sergiy Lysyy från Litauen, under "Världsarvsfestivalen" i Karlskrona, hösten 2018. Akvarellen var en av många verk som målades på Marinmuseum under festivalen med syftet att lyfta nya berättelser och nya kunskaper om världsarvet. Motivet föreställer minsveparen Bremön vid kaj intill Marinmuseum. I bakgrunden syns robotbåten Västervik och skeppsgossefartyget Jarramas. 

Bremön är döpt efter en fyrplats, Brämön i Medelpad. Hon byggdes på Eriksbergs mekaniska verkstad i Göteborg och sjösattes i juni 1940. Idag lever Bremön ett stilla liv som museifartyg, men hon har haft ett händelserikt och ibland mycket farligt liv. Bremön är det enda bevarade örlogsfartyget av sammanlagt 14 stycken som byggdes i den så kallade Arholmaklassen åren 1937-1940, alla döptes efter fyrplatser längs Sveriges kust. 

Hon och hennes systerfartyg var minsvepare och skulle både oskadliggöra och lägga ut minor när andra världskriget rasade som värst, men också hjälpa till med eskorter och hindra främmande fartyg från att ta sig in på svenskt vatten. Bremön är den enda minsveparen av Arholmaklass som undkom skrotdöden. 1987 skänktes hon till Marinmuseum och är öppen för er besökare under sommarmånaderna. Med inredning, beväpning och annan utrustning i mångt och mycket intakt från krigsåren på 1940-talet är Bremön ett av museets populäraste fartyg. 

Läs mer om Bremön på marinmuseum.se och titta gärna på en liten film om henne via länken här:
https://www.youtube.com/watch?v=p-nmjw1eRPQ 

Marinmuseum: På land, på vatten, på riktigt!
#marinmuseum #bremön #minsvepare #fartyg #blekinge #karlskrona #museum #autentisk #museifartyg #akvarell #världarv #worldherritage

Foto: @marinmuseum

Uppladdad 2021-05-04 13:48

Till toppen