#marinmuseum

YouTube

Svenskt Sjöförsvar - Maria Magdalena Klopprot

Uppladdad av Marinmuseum

Svenskt Sjöförsvar - Otto Henrik Nordenskjöld

Uppladdad av Marinmuseum

Svenskt Sjöförsvar - Mats Mattson Blomma

Uppladdad av Marinmuseum

Ett föremål i fokus

Uppladdad av Marinmuseum

Personalen väljer föremål - Kanonslup

Uppladdad av Marinmuseum

Personalen väljer föremål - Hatt

Uppladdad av Marinmuseum

Personalen väljer föremål - Kakelugn

Uppladdad av Marinmuseum

Personalen väljer föremål - Skulptur

Uppladdad av Marinmuseum

Instagram

#marinmuseum
Nu drar vi igång sommarprogrammet på Marinmuseum! ☀️
Mellan 1 juli och 14 augusti är sommarprogrammet igång för både vuxna och små. Dagligen hålls guidade turer med sex nedslag från fem olika århundranden. För alla de små öppnar vi upp pyssel i Sjömansverkstaden samt välkomnar dem att testa på att livet som skeppsgosse ombord på Jarramas med hjälp av sinnen som smak, lukt och känsel. 

Under hela 2022 uppmärksammar vi att Marinen firar 500 år och den 12-14 augusti kommer firandet till Karlskrona. Den 13 augusti visar Marinen sin verksamhet för allmänheten och Marinmuseum deltar på plats med både experter att prata med och familjeaktiviteter att testa på. Dessutom besöker Marinmuseums systermuseum Järnvägsmuseet Karlskrona med ett av sina museitåg. 

Glad sommar önskar Marinmuseum! 🌊 

- 
Foto: Marinmuseum/SMTM. CC-BY

#marinmuseum #visitkarlskrona #semester

Foto: @marinmuseum

Uppladdad 2022-07-01 11:52

Sjöfararnas dag 25 juni ⛵
Den 25 juni uppmärksammas sjöfararnas dag på initiativ av International Maritime Organization (IMO). Då är det tillfälle att uppmärksamma de sjöfarare ur svenska flottan som seglade jorden runt på yachten Fidra 1920-1922. 

Världsomseglingen var ett privat initiativ som drev bland annat av bröderna Sune och Sebastian Tamm. Det var de som köpte Fidra från en skotsk lord som i sin tur hade köpt båten av den engelske lord Dunraven. 

Båten bemannades under världsomseglingen av officerare och manskap ur flottan tillsammans med en officer ur armén. Färden gick från Karlskrona ut ur Östersjön och via Biscaya tvärs över Atlanten. Fidras besättning valde att sedan inte runda Kap Horn utan istället segla genom besvärliga Magellans Sund. De drabbades av svåra stormar men lyckades från Sydamerika även korsa Stilla Havet för besök i Japan och Hong Kong innan färden gick hem genom Suezkanalen och Medelhavet. 

Trevlig lördag önskar Marinmuseum! 🌊

#Sjöfararnasdag #jordenrunt

Foto: @marinmuseum

Uppladdad 2022-06-25 10:00

Glad midsommar önskar Marinmuseum! 🌸
Imorgon, midsommarafton (24 juni), är museet stängt men vi öppnar upp som vanligt igen på lördag mellan kl. 10.00 - 17.00. 
Varmt välkommen att besöka oss då! 🌊

Foto: @marinmuseum

Uppladdad 2022-06-23 10:00

Världsdagen för flyktingar 20/6
Katastrofer, krig och konflikt har i alla tider tvingat människor på flykt. Nästan 80 miljoner kvinnor, barn och män över hela världen har tvingats från sina hem som flyktingar eller internt fördrivna. Tio miljoner av dessa människor har flytt under det senaste året enligt ett uttalande från FN:s generalsekreterare António Guterres. I vårt närområde flyr nu människor över Östersjön från Ukraina med anledning av Rysslands invasion av landet.

Även under andra världskriget flydde många människor över Östersjön, från Baltikum till Sverige. Många av flyktingarna reste i små båtar, endast täckta av segel eller presenningar som skydd från regn och vågor. Det förekom även att flyktingbåtar blev beskjutna med kulspruteeld från flygplan. 

Den här båten användes av en grupp flyktingar som kom till Sverige från Estland. Båten hamnade sedan på marinbasen där den användes som arbetsbåt för att så småningom lämnas till Marinmuseums samlingar. 
-
Foto: Mattias Billemyr, Marinmuseum/SMTM. CC-BY

Foto: @marinmuseum

Uppladdad 2022-06-20 19:21

Till toppen