Håll utkik efter skeppshunden Pricken på museet. Han visar dig var det finns roliga saker för barn. Här kan du läsa mer om Pricken och hans skeppshundskompisar.

Skeppshunden Pricken är alla barns maskot här på museet. Om du ser Pricken någonstans i huset så betyder det att något extra roligt för barn väntar. Men Pricken är ingen hittepå-figur. Faktum är att han var skeppshud ombord på kustjagaren Magne. Pricken var en släthårig foxterrier som föddes 1952.

Husdjur förekom förr på vissa av flottans fartyg och mest omtalade är just skeppshundarna. Hundarna blev som maskotar ombord på båtarna. Antingen så tillhörde de någon i besättningen eller så adopterades hundarna då de sökt sig till fartyget. Vissa av dem såsom Pricken fick till och med en egen uniform.

Den mest kända skeppshunden är Nicke. Han fanns ombord på pansarskeppet Drottning Victoria under 1940-talet och hade förutom egen uniform också en egen tjänstgöringsbok som finns i våra samlingar.

I boken kan man med mycket humor och kärlek läsa om Nickes utbildning, inköp, sjukdomar och uppförande. Nicke var inskriven vid 2:a hundkompaniet och blev antagen som 3:e klassens sjöman 1/1 1940.

De första 74 dagarna ombord tjänstgjorde Nicke i chefskabyssen som köksbiträde och tallriksslickare. I bokens straffregister kan man läsa:

7/3 1943: Störande uppträdande vid SM i bandy å Laduviken. Blandade sig oombedd i spelet. - Varning.