Konstnären Per Wilhelm Cedergren är en känd marinmålare som faktiskt började som skeppsgosse. Han blev precis som många andra kända marinmålare väldigt skicklig på att fånga havets alla personligheter och humör. Även du kan träna på att göra detta. Du kan också vara en marinmålare!

Börja med att titta på havet för att se hur det ser ut. Saker ser ibland inte riktigt ut som vi tror. Vad har havet för färg idag och just nu? Har du tänkt på vad det är för färg på havet egentligen? Blått kanske du vill ropa högt! Visst kan havet vara blått men det har också många andra färger. Det kan ha olika nyanser av grönt, grått, gult, brunt och ibland så kan det se riktigt svart ut. Ibland kan havet se helt glittrande och silvervitt ut så att man nästan inte kan titta på det för att det sticker så i ögonen.

Ytan varierar också. Den kan vara helt slät och stilla, bubblig och skrynklig som en obäddad säng och skummig och brusande som vatten i en tvättmaskin. Allt det här kan man se i tavlor som olika marinmålare har gjort i olika tider. Du kan även måla ditt fantasihav. I solnedgången kan havet se ut som taget ur en fantasi. Då kan det bli både rosa, orange och nästan lila.

Du kan måla havet med hjälp av vattenfärger, olika kritor eller målarfärg. Du kan också rita i blyerts och koncentrera dig på olika grå nyanser och skuggor. Om havet glittrar så kan du spara bara vitt papper eller med radergummi sudda mönster i vattenytan. Om du vill fånga ett stormande och skummande hav så kan du när du målat färgerna i havet skvätta vit färg med penseln på pappret. Ser du vad havet skummar och ryter!

Lycka till alla marinmålare!

Relaterad information