På ett museum är dåtid, nutid och framtid alltid närvarande. När man bygger en utställning så kan man i samma rum föra samman personer och föremål som kanske aldrig hade mötts annars. Det här kan du också göra utifrån din egen fantasi och utifrån de material som du själv samlar in. Du kan resa i tiden. Vad skulle t.ex. en människa från 1700-talet säga om en mobiltelefon? Och vad skulle två människor som är åtskilda av 500 år säga till varandra om dom fick sitta ner och samtala under en dag?

Du kan undersöka de här frågorna genom att skapa ett kollage. Ett kollage är en bild som är sammansatt av olika papper och material. Har du tänkt på hur mycket fantastiska material vi har hemma som vi så lätt glömmer bort? Det kan vara gamla veckotidningar, reklam, livsstilsmagasin och olika papper. Att skapa kollage av gamla tidningar och papper är väldigt enkelt och roligt. Man kan också blanda kollageteknik och måleri. Nya oväntade saker kan hända: fiskar som simmar i skogen, gamla tavlor som hänger i träd och människor som är åtskilda av många århundraden kan träffas och samtala.


Gör så här:

  • Skapa en plats genom att måla eller rita ett landskap på ett papper. Du kan också riva ut en bild i någon tidning på en bakgrund som du tycker om. Det kan vara en skog, ett fält eller blått blankt hav. Det kan vara precis vad du vill.

  • Lägg till detaljer. När man skapar utifrån sin egen fantasi så är man fri att hitta på vad som helst. Klipp ut detaljer, växter och djur ur olika tidningar och klistra fast på bakgrunden som du har skapat. Finns det djur i träden eller kanske hänger det någonting där och dinglar? Vad finns det uppe i himlen? Det kan både finnas fåglar och andra djur och ting.

  • Klipp ut människor och klistra fast dem i din bild. Känner du igen dem? Du kan alltid fråga en vuxen och be dem förklara vem personen är. Du kan blanda precis hur du vill. Personer ifrån t.ex. 600-talet, 1800- talet och personer från vår egen tid kan mötas i din bild.

  • Vad tror du personerna skulle säga till varandra? Vad skulle dom berätta om den tiden som dom lever i? Och vad skulle dom vilja fråga varandra om? Klipp ut pratbubblor av papper och skriv i bubblan vad personerna säger till varandra. Du kan också klippa ut ord och hela block av text som du tycker hör hemma i din bild och i det möte som du har skapat i tid och rum.

Visa upp ditt collage! Om du vill kan du lämna det till oss på Marinmuseum så kan vi visa upp det i vårt temarum om tid. Du kan också maila ett foto på ditt collage till tema.marinmuseum@smtm.se

 

Barn E och M MM.jpg

Relaterad information