Modellen av motortorpedbåten T32 var en gåva från en privatperson till Marinmuseum. Den registrerades under vinter 2012.

Modeller av olika slag är, som kanske bekant, själva grunden i Marinmuseums tillblivelse. Museet kan sägas härstamma från den modellkammare som instiftades 1752 av dåvarande kung Adolf Fredrik och som namnet antyder samlades däri olika modeller av såväl artilleripjäser maskiner som fartyg. Därför är det synnerligen trevligt när vi får möjlighet att samla in nya modeller till våra samlingar, vilket nu har skett.

Marinmuseum har nämligen fått i gåva av en privat familj en modell av motortorpedbåten T 32. Modellen har tidigare tillhört Nils "Masen" Svensson som fick den i gåva då han arbetade på Försvarets materielverks (FMV) fartygsbyrå. Han hade tidigare tjänstgjort på flera olika motortorpedbåtar, bland annat HMK Carl XVI Gustafs T 46.

Denna modell är sannolikt tillverkad på FMV och har använts i produktionen av de tio motortorpedbåtar som ingick i denna serie. Fartygen sjösattes mellan 1950 och 1952 och just T 32 levererades till flottan den tjugoandra maj 1951.

Det finns några detaljer på denna modell som gör den lite extra spännande, den är nämligen inte exakt likadan som det färdiga fartyget. Notera brunnen som är konstruerad kring luftvärnskanonen akter om fartygets brygga. På själva fartyget fanns inte denna brunnsliknande konstruktion, vars syfte sannolikt var att personalen skulle skyddas mot splitter och projektiler. Varför modellen och fartyget inte är identiska förtäljer inte historien, sannolikt är väl att man i modellstadiet har testat en idé som av någon anledning sedan inte blev verklighet. Kanske ville man på FMV reducera fartygens vikt så mycket som möjligt eftersom båtarna i T 32-serien redan var 13 ton tyngre än sina företrädare i T 21-serien.

T 32 utrangerades 1972 och såldes påföljande år till privat köpare i Hägersten. Hon har sedan dess seglat under namnen Marion och Lady af Stockholm. Kanske är hon till sjöss än idag.

Modellen av motortorpedbåten T 32 har accederats i Marinmuseums samlingar med inventarienummer MM 25 271.