Några mer personliga föremål med anknytning till ubåten Neptun samlades in under våren 2013.

I arbetet med att samla in föremål till utställningen om ubåtarna Neptun och Hajen har Marinmuseum haft ett upprop i bland annat lokaltidningar över hela landet där vi har bett före detta besättningsmän skänka sina berättelser, minnen och eventuella föremål som man hade sparat från tiden på fartygen. En av de som hörde av sig var en tidigare värnpliktig från ubåten Neptun som hade tjänstgjort som torpedmatros i slutet av 1980-talet.

Han hade såväl en hel del minnen som föremål sparade från sin tid i ubåtsvapnet och förutom en två timmar lång intervju så skänkte han också flera föremål som vi nu ska använda i utställningen. Det rör sig om föremål som syns på bilden överst i denna artikel, nämligen två mössband, en träningsoverall och två snapsglas i tenn.

Mössbanden saknades i våra samlingar och var därför ett mycket efterlängtat tillskott. Vi hade mössband från en tidigare ubåt vid namn Neptun, men inte från den individ som vi nu har på Marinmuseum. Att vi dessutom fick tag i ubåtsflottiljens mössband var en ren bonus.

De två snapsglasen i tenn hade givaren fått efter att ubåten Neptun hade vunnit den prestigefyllda torpedskjutningstävlingen Tudorpokalen som utkämpas mellan olika ubåtar i flottan. På den frigolitförpackning som glasen ligger i har någon ristat in "God jul önskar Tudortomten".

Slutligen skänkte givaren också en träningsoverall som besättningen på eget initiativ hade köpt in. Det är en blå, lätt fodrad overall med jacka och byxor. Tryckt på ryggen finns ubåtsvapnets symbol. Träningsoverallen är i sig inte unik, men tillsammans med proveniensen den har är den ett gott tillskott till Marinmuseums samlingar.

Fotomontage, skalan mellan föremålen stämmer inte överens.