Förutom Vasaskeppet i Stockholm är HMS Neptun det största inbyggda museiföremålet i Sverige. Och hon finns i den specialritade byggnaden med det självklara namnet; Ubåtshallen.

I september 2012 transporterades ubåten HMS Neptun upp på land för att placeras bredvid Marinmuseum. Drygt ett år senare stod den färdiga byggnaden på plats som ett skinande skal över HMS Neptun. En annorlunda museibyggnad med sina brutna vinklar, glaspartier och fasader i rostfri plåt.

Inspiration från korvetter

Huset är ritat av Björn Malmström HMXW Arkitekter som också har ritat den befintliga museibyggnaden. Inspirationen har bland annat kommit från marinens Visbykorvetter som är konstruerade för att vara osynliga på radar, men också från bunkrar och värn.

För att kunna bära den drygt 800 ton tunga ubåten vilar den halvmeter tjocka bottenplattan på 270 pålar. Själva hallen är byggd av färdiggjutna betongelement som monterats på ett stålskelett. De publika ytorna i byggnaden är på 1 400 kvadratmeter och här får 300 besökare plats samtidigt.

Visa mer

Relaterat material: