Högtryck när ubåt från kalla kriget öppnades

Högtryck när ubåt från kalla kriget öppnades
Högtryck när ubåt från kalla kriget öppnades

2014-06-06

Ubåten HMS Neptun är det största inbyggda museiföremålet sedan Vasa i Stockholm och Sveriges största museisatsning på många år. Nu har dörrarna slagits upp till Marinmuseums nya ubåtshall och kön ringlade snabbt lång. Ubåtshallen spås bli ett attraktivt besöksmål som ska locka turister från när och fjärran.

Det var högtryck och soligt väder under fredagen när Marinmuseum i Karlskrona, som är en del av Statens maritima museer, öppnade sin nya spektakulära ubåtshall med kalla kriget-ubåten HMS Neptun i centrum. Men det var inte bara solen som sken under denna nationaldag, utan även museichefen Richard Bauer.
– Detta är helt fantastiskt. I sju år har vi jobbat hårt för att skapa en unik utställning där besökarna kan få närkontakt med en riktig ubåt och idag öppnar vi äntligen för allmänheten. Det är en riktigt häftig känsla, säger Richard Bauer.

Förutom den 50 meter långa och nästan tusen ton tunga HMS Neptun finns även svenska flottans första ubåt Hajen från 1904 i ubåtshallen, liksom en nyproducerad utställning om 110 års ubåtshistoria.
– Som besökare kan du känna, lukta och lyssna i en miljö som tidigare varit stängd och förbjuden. Här förklaras också hur det var att leva ombord, förklarar Richard Bauer.

Trots att det tidvis var kö in till ubåtshallen var stämningen solig även bland besökarna. Det blev snabbt fullt i hallen och många tog sig en titt ombord, bland annat tioåriga Loke Bondesson från Kalmar.
– Det var jättehäftigt att få veta vad som har hänt med ubåtar och jag ger tummen upp. Från ett till tio får den tio, säger Loke Bondesson.

Videomaterial för egen produktion:

https://vimeo.com/97514799

Mer information om ubåtshallen och Neptun.

Kontaktpersoner:

Joakim Johansson, kommunikatör
0455-35 93 53
joakim.johansson@maritima.se

Hanna Marcolin, kommunikatör
hanna.marcolin@maritima.se
0455-35 93 26

Sofie Aspelin, informationschef
sofie.aspelin@maritima.se
08-519 558 25

Till toppen