Malmöubåt blir besöksattraktion i Karlskrona

Vasamuseet får konkurrens – av inbyggd ubåt i Karlskrona
Vasamuseet får konkurrens – av inbyggd ubåt i Karlskrona

2014-05-28

Det har tagit sju år och varit ett både ovanligt och spektakulärt projekt, men nu är det dags att inviga en av Sveriges största museisatsningar. Detta när vi på Marinmuseum öppnar vår nya ubåtshall med en komplett ubåt från kalla kriget. Den 4 juni klockan 10 bjuder vi in media till visning.

En gång i tiden var hon ett hemligt vapen i kalla krigets mörka vatten med uppdraget att hålla koll i Östersjön. Nu har den 50 meter långa och närmre 1 000 ton tunga ubåten Neptun kommit upp ur djupet för att ställas ut i en helt ny specialbyggd ubåtshall.

Neptun byggdes på Kockums i Malmö och Karlskrona och började användas av marinen 1980. Redan året efter blev hon inkastad i en dramatisk världshändelse när den Sovjetiska ubåten U 137 gick på grund utanför Karlskrona. I den nya ubåtshallen kan besökarna få närkontakt med denna tidskapsel från 1980-talet, följa med på specialvisningar ombord och uppleva vad bara några få människor historien har gjort – insidan av en riktig ubåt.

Tillsammans med svenska flottans allra första ubåt Hajen från 1904 och en helt nyproducerad utställning om 110 års ubåtsutveckling tas ett nytt stort grepp på den svenska marina historien.

Onsdagen den 4 juni klockan 10 bjuder vi in media till invigningen. Då kommer vi att visa upp Neptun och ubåtshallen. På plats finns också personer som jobbat med projektet, sponsorer, liksom före detta besättningsmän.

Varmt välkomna!

OBS: Anmälan till pressvisningen sker senast den 2 juni till:

Joakim Johansson, kommunikatör
0455-35 93 53
joakim.johansson@maritima.se

Övriga kontaktpersoner:

Hanna Marcolin, kommunikatör
hanna.marcolin@maritima.se
0455-35 93 26

Sofie Aspelin, informationschef
sofie.aspelin@maritima.se
08-519 558 25

PROGRAM
Klockan 10.00 Pressvining av ubåtshallen och Neptun

Klockan 12.00 Lunch (ingår för media)

Klockan 13.00 Samling på planen utanför Marinmuseum.
Landshövding Berit Andnor Bylund och konteramiral Jan Thörnqvist förrättar invigningen. Musik av Marinens Musikkår. På fjärden utanför museet skjuts salut från HMS Vinga. Ubåtsräddningsfartyget Belos och en ubåt närvarar. Därefter besök i ubåtshallen med efterföljande mingel, tilltugg och förfriskningar.

Klockan 15.00 Slut

Mer information om Neptun och ubåtshallen.

Till toppen